ΕΛΛΑΔΑ

Λασίθι: Σε πλήρη ύφεση η πυρκαγιά - Συναγερμός για τους ισχυρούς ανέμους τις επόμενες ημέρες

fotia

Πολιτική Προστασία: Ανησυχία προκαλούν οι ισχυροί άνεμοι που θα πνέουν  σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας, 

Υπό πλήρη έλεγχο βρίσκεται η φωτιά που εκδηλώθηκε χθες το πρωί σε δασική έκταση στην περιοχή Μαύρος Κόλυμπος Λασιθίου Κρήτης, όπως έγινε γνωστό από την Πυροσβεστική.

Ωστόσο οι ισχυροί άνεμοι που θα πνέουν την Κυριακή, Δευτέρα και Τρίτη σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας, με αποτέλεσμα τον κίνδυνο για την ταυτόχρονη εκδήλωση πυρκαγιών, προκαλούν μεγάλη ανησυχία, και ήταν το αντικείμενο ευρύτατης σύσκεψης της Πολιτικής Προστασίας υπό τον υπουργό Βασίλη Κικίλια.

Σύμφωνα με νεότερη ενημέρωση από την Πυροσβεστική, στην περιοχή του Λασιθίου υπάρχουν μικροεστίες με αρκετούς καπνούς στην περιοχή, ωστόσο δεν υπάρχει πυρκαγιά με μέτωπο. Μέχρι στιγμής οι δυνάμεις αντιμετωπίζουν τους διάσπαρτους καπνούς και λίγες διάσπαρτες εστίες στην ευρύτερη περιοχή της έναρξης της πυρκαγιάς. Ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις θα παραμείνουν στο σημείο όλο το βράδυ.

Συγκεκριμένα στην πυρκαγιά επιχειρούν 169 πυροσβέστες με 12 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 38 οχήματα ενώ από αέρος συνέδραμαν 4 ελικόπτερα, εκ των οποίων το ένα για συντονισμό. Συνδρομή παρέχουν επίσης πεζοπόρο τμήμα που διέθεσε το ΓΕΕΘΑ, δυνάμεις της ΕΛΑΣ, εθελοντές πυροσβέστες, μηχανήματα έργου και υδροφόρες ΟΤΑ. Παράλληλα, σύμφωνα με την Πυροσβεστική μεταβαίνουν ακτοπλοϊκώς από τον Πειραιά 17 πυροσβέστες για να ενισχύσουν τις ομάδες των πεζοπόρων τμημάτων. Επιπλέον, σε γενική επιφυλακή τέθηκαν οι πυροσβεστικές υπηρεσίες στην περιφέρεια Κρήτης έως και την Τρίτη 9 Απριλίου.

Σημειώνεται ότι τρεις άνθρωποι τραυματίστηκαν εκ των οποίων ένας 74χρονος ο οποίος έχει διακομιστεί στο νοσοκομείο Βενιζέλειο με εγκαύματα και αναπνευστικά προβλήματα και έχει διασωληνωθεί.

Υπενθυμίζεται ότι οι οικισμοί Μαύρος Κόλυμπος, Αχλιά, Αγία Φωτιά και Γαλήνη έχουν εκκενωθεί από χθες το πρωί και οι κάτοικοί τους, ύστερα από μηνύματα του 112, έχουν απομακρυνθεί από τις περιοχές λόγω της πυρκαγιάς που εκδηλώθηκε το πρωί του Σαββάτου.

Χιλιάδες στρέμματα έγιναν στάχτη

Να σημειωθεί ότι στο πέρασμα της η φωτιά από τον Μαύρο Κόλυμπο, -μέχρι τις πρώτες μεσημεριανές ώρες του Σαββάτου- έκανε στάχτη 2.000 στρέμματα έκτασης όπως καταγράφονται απ' το Εργαστήριο Τηλεπισκόπησης του ΙΤΕ, με τη χρήση δορυφορικών δεδομένων Sentinel-2.

Χαρακτηριστικές είναι οι δορυφορικές εικόνες όπου απεικονίζεται η περιοχή πριν και μετά την πυρκαγιά, στα χρώματα του ορατού και του κοντινού υπέρυθρου. Να σημειωθεί ότι με κόκκινο χρώμα εμφανίζεται η έως το μεσημέρι καμένη έκταση, ενώ με έντονο ροζ οι έως τότε ενεργές εστίες που κινούνταν προς το δασάκι του Κουτσουρά.

71 πυρκαγιές εκδηλώθηκαν σε 12 ώρες σε όλη τη χώρα

Σύσκεψη με ομάδα μετεωρολόγων και στη συνέχεια συνεδρίαση του Συντονιστικού Οργάνου με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων φορέων πραγματοποίησε σήμερα ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Κικίλιας. Αντικείμενο οι ισχυροί άνεμοι που θα πνέουν την Κυριακή, Δευτέρα και Τρίτη σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας με αποτέλεσμα τον κίνδυνο για την ταυτόχρονη εκδήλωση πυρκαγιών.

Σημειώνεται ότι σήμερα εκδηλώθηκαν από τις 6 το πρωί έως τις 6 το απόγευμα (δηλαδή μέσα σε μόλις 12 ώρες) 71 αγροτοδασικές πυρκαγιές σε όλη τη χώρα.

Σημειώνεται ότι χθες, 6 Απριλίου, εκδηλώθηκαν από τις 6 το πρωί έως τις 6 το απόγευμα (δηλαδή μέσα σε μόλις 12 ώρες) 71 αγροτοδασικές πυρκαγιές σε όλη τη χώρα. Αριθμός που προκαλεί ανησυχία στις αρμόδιες αρχές για τα όσα προμηνύει, καθώς πρόκειται για ένα αρκετά υψηλό νούμερο για την εποχή, η οποία υπό κανονικές συνθήκες δεν κρίνεται κρίσιμη για την εκδήλωση πυρκαγιών.

Σύμφωνα με τις προγνώσεις των μετεωρολόγων, ισχυροί άνεμοι έντασης 7-8 Μποφόρ θα πνέουν στο Βόρειο Αιγαίο, στην Αττική, στη Βοιωτία, στις Κυκλάδες, στην Κρήτη και στη νοτιοανατολική Πελοπόννησο, καθιστώντας την κατάσταση εξαιρετικά επικίνδυνη για την έναρξη πυρκαγιών.

Στη σύσκεψη του Συντονιστικού Οργάνου συμμετείχαν η ηγεσία του Υπουργείου και του Πυροσβεστικού Σώματος, εκπρόσωποι της ΕΛ.ΑΣ. και των Ενόπλων Δυνάμεων, καθώς και περιφερειάρχες/εκπρόσωποι των Περιφερειών Πελοποννήσου, Αττικής, Κρήτης, Βορείου και Νοτίου Αιγαίου και Στερεάς Ελλάδας.

Για τις παραπάνω περιοχές αποφασίστηκε όλες οι δυνάμεις Πολιτικής Προστασίας να είναι ετοιμότητα επιπέδου κατάστασης 4 (υψηλός κίνδυνος εκδήλωσης πυρκαγιάς), που σημαίνει ότι το Πυροσβεστικό Σώμα θα είναι σε επιφυλακή, στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων θα πραγματοποιούν περιπολίες, ενώ σε ετοιμότητα θα είναι και οι ομάδες ΔΕΥΚΑΛΙΩΝ.

Από την πλευρά της, η ΕΛ.ΑΣ. θα προχωρήσει σε αποκλεισμούς δρόμων που οδηγούν σε δασικές εκτάσεις όπου θα απαγορεύεται η κυκλοφορία. Οι Περιφερειακές Ενότητες θα έχουν σε ετοιμότητα τις εθελοντικές ομάδες οι οποίες θα πραγματοποιούν περιπολίες, τις υδροφόρες, καθώς και τα μηχανήματα έργου προκειμένου να συνδράμουν εφόσον χρειαστεί για διάνοιξη αντιπυρικών ζωνών.