ΕΛΛΑΔΑ

Αντώνης Καργιώτης: Διευρύνονται οι έρευνες για τον φόνο

Αντώνης Καργιώτης: Διευρύνονται οι έρευνες για τον φόνο
Ο Αντώνης Καργιώτης που βρήκε φρικτό θάνατο όταν τον έσπρωξαν από τον καταπέλτη του πλοίου

Αντίστροφη μέτρηση για την παραπομπή ή μη σε δίκη των κατηγορουμένων

Σοβαρές ενδείξεις διερεύνησης της ποινικής δίωξης για το αδίκημα της υπόθαλψης και σε άλλα πρόσωπα που βρίσκονται έξω από τον κύκλο των ήδη κατηγορούμενων στην υπόθεση της ανθρωποκτονίας του Αντώνη Καργιώτη, που βρήκε φρικτό θάνατο τον περυσινό Σεπτέμβρη όταν μέλη του πληρώματος του πλοίου Blue Horizon τον έσπρωξαν και τον έριξαν στη θάλασσα, έχει εντοπίσει σύμφωνα με πληροφορίες του «Βήματος» η ανακρίτρια, η οποία ολοκλήρωσε ήδη την έρευνά της.

Το τέλος της δικαστικής έρευνας για την υπόθεση βρίσκει στη φυλακή τους δύο βασικούς κατηγορούμενους, καθώς οι δικαστές απέρριψαν τις αιτήσεις αποφυλάκισης που είχαν υποβάλει ο πλοίαρχος και ο ύπαρχος, οι οποίοι από την πρώτη στιγμή μετά την απολογία τους, με σύμφωνη γνώμη ανακρίτριας και εισαγγελέα, είχαν κριθεί προφυλακιστέοι. Οι δικαστές μάλιστα στο βούλευμά τους στέκονται στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της αξιόποινης πράξης που τους αποδίδεται, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων ότι με τη στάση τους έδειξαν συναισθηματική αδιαφορία για τον συνάνθρωπό τους και ότι αποδίδουν στην ανθρώπινη ζωή μικρή σημασία.

Λίγες ημέρες μετά το βούλευμα για την παράταση της προσωρινής κράτησης των δυο κατηγορούμενων, ολοκληρώθηκε και στο σύνολό της η κύρια ανάκριση. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι μετρά ήδη αντίστροφα ο χρόνος για την ημέρα εκείνη που οι δικαστές αξιολογώντας τις 600 και πλέον σελίδες της δικογραφίας θα αποφασίσουν για την παραπομπή ή μη των κατηγορουμένων σε δίκη.

Απέναντι από τους κατηγορούμενους, από την πρώτη στιγμή, θα βρεθεί η οικογένεια του θύματος διεκδικώντας την τιμωρία τους για την εγκληματική τους πράξη που πλήρωσε με τη ζωή του ο Αντώνης, λίγο πριν επιβιβαστεί στο πλοίο για να επιστρέψει στα αγαπημένα του πρόσωπα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η δικαστική λειτουργός έλαβε υπόψη της τα τρία υπομνήματα που είχαν κατατεθεί από την πλευρά των πληρεξούσιων δικηγόρων της οικογένειας του Αντώνη εξετάζοντας σειρά μαρτύρων, οι οποίοι με τις καταθέσεις τους βοήθησαν στη διερεύνηση της υπόθεσης και στην αναζήτηση της αλήθειας για όσα συνέβησαν εκείνα τα κρίσιμα λεπτά στον καταπέλτη του πλοίου και έχουν αποτυπωθεί καρέ-καρέ σε βίντεο. Στα υπομνήματα αυτά, μεταξύ άλλων, έχει επισημανθεί ότι στις απομαγνητοφωνήσεις υπάρχει συγκεκριμένο πρόσωπο το οποίο ακούγεται να συνομιλεί με τον κατηγορούμενο πλοίαρχο προτρέποντάς τον να μην κάνει καμία εγγραφή στο ημερολόγιο του πλοίου πριν λάβει οδηγίες από εκείνον.

Ποινικές ευθύνες

Στο ίδιο υπόμνημα γινόταν αναφορά και σε μία γυναίκα, η οποία ακούγεται να επικοινωνεί με το πλήρωμα και να λέει σε κάποιο μέλος του: «Ένα πράγμα πάντα θα έχετε στον νου. Ποτέ δεν λέμε τι βλέπουμε και τι ακούμε». Με την επίκληση αυτών των στοιχείων, οι δικηγόροι είχαν ζητήσει από τη Δικαιοσύνη να ταυτοποιηθούν τα πρόσωπα αυτά και κυρίως να ερευνηθεί αν τυχόν έχουν οποιαδήποτε ποινική ευθύνη στην υπόθεση αυτή.

«Υπάρχει συνεχής παρακολούθηση από την ομάδα που έχει συγκροτήσει ο Δικηγορικός Σύλλογος Λασιθίου, ο οποίος εκπροσωπεί την οικογένεια. Πιστεύουμε ότι θα αποδοθεί δικαιοσύνη», δήλωσε σχετικά στο «Βήμα» η πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Λασιθίου Σοφία Τσαγκαράκη. Στην ίδια νομική ομάδα, όπως συμπληρώνει, μετέχουν και δικηγόροι άλλων συλλογών, οι οποίοι προσφέρθηκαν στο πλαίσιο της ανάδειξης της αλληλεγγύης του νομικού κόσμου στη στήριξη της οικογένειας του θύματος και της αποδοκιμασίας της εγκληματικής πράξης.

Πάντως εν αναμονή της έκδοσης του βουλεύματος, οι δικηγόροι θα επαναφέρουν το αίτημά τους για μετατροπή της αρχικής κατηγορίας από ανθρωποκτονία με ενδεχόμενο δόλο σε ανθρωποκτονία με άμεσο δόλο, καθώς, όπως έχουν επισημάνει, όταν ο κατηγορούμενος έσπρωξε τον Αντώνη Καργιώτη από τον καταπέλτη δεν μπορεί να μη γνώριζε ποιο θα ήταν το αποτέλεσμα της ενέργειάς του αυτής και πως με αυτόν τον τρόπο αποδεχόταν τον θάνατό του.

Σχετικές ειδήσεις