ΕΛΛΑΔΑ

Αλλάζουν τα όρια ταχύτητας στην Αθήνα - Νέος ΚΟΚ σε ισχύ από το φθινόπωρο

Αλλάζουν τα όρια ταχύτητας στην Αθήνα - Νέος ΚΟΚ σε ισχύ από το φθινόπωρο

Αναφορικά με την κίνηση των οχημάτων μέσα στις πόλεις, ο νέος ΚΟΚ θα προβλέπει τη μείωση του ορίου ταχύτητας στα 30 χλμ./ώρα, από 50 χλμ./ώρα σήμερα ενώ έξω από τα σχολεία το ανώτατο όριο ταχύτητας θα είναι το 20 χλμ./ώρα

Ο νέος κώδικας οδικής κυκλοφορίας θα τεθεί σε ισχύ από το φθινόπωρο. Στον νέο ΚΟΚ προβλέπονται όριο ταχύτητας στην Αθήνα και σε άλλες πόλεις της χώρας μας αλλά και πιο αυστηρές ποινές και πρόστιμα.

Σύμφωνα μάλιστα με όσα έχει αναφέρει η υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Χριστίνα Αλεξοπούλου, το σχέδιο έρχεται 17 χρόνια μετά τον προηγούμενο Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας. Χαρακτηριστικά, η ίδια έχει πει: «Το 2007 ήταν η τελευταία φορά που ασχολήθηκε η πολιτεία να φτιάξει στο σύνολό του τον ΚΟΚ. Άρα, γίνεται μια δουλειά προς αυτή την κατεύθυνση γιατί η οδική ασφάλεια είναι ύψιστη προτεραιότητα».

Για τις αλλαγές στον νέο Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, η ίδια είχε τονίσει: «Θέλουμε να ξέρουμε ποιες είναι οι παραβάσεις, οι οποίες μπορεί να προκαλέσουν κάποιο τροχαίο δυστύχημα και είναι επικίνδυνες παραβάσεις ή λιγότερο επικίνδυνες παραβάσεις, κάτι που φυσικά το ξέρουμε και για αυτό τις κατηγοριοποιούμε. Βάζουμε επίσης και μια νέα κατηγορία που έχει να κάνει με την αντικοινωνική συμπεριφορά. Για παράδειγμα, δεν μπορεί κάποιος να κλείνει μια ράμπα ΑμεΑ και να μην υπάρχει πρόσβαση σε ένα άτομο με αναπηρία. Αυξάνουμε και τα πρόστιμα εκεί που πρέπει να τα αυξήσουμε, όπως και μειώνουμε κάποια για να είναι πιο εφαρμόσιμες οι ποινές».

Το νέο όριο ταχύτητας που θέτει ο νέος ΚΟΚ

Αναφορικά με την κίνηση των οχημάτων μέσα στις πόλεις, ο νέος ΚΟΚ θα προβλέπει τη μείωση του ορίου ταχύτητας στα 30 χλμ./ώρα, από 50 χλμ./ώρα σήμερα ενώ έξω από τα σχολεία το ανώτατο όριο ταχύτητας θα είναι το 20 χλμ./ώρα.

Αυτό βέβαια, είναι ένα «γενικό όριο» -όπως ονομάζεται άτυπα- το οποίο θέτει ο Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας. Ωστόσο, στους δρόμους, όπου υπάρχει πινακίδα με όρια ταχύτητας τότε ο οδηγός μπορεί να ακολουθεί το όριο που αναγράφει η πινακίδα.