«Φουσκώνει» η τιμή του καφέ – Τι αναφέρουν οι τελευταίες πληροφορίες για την αύξηση που έρχεται

Καφές: Στο υπουργείο Οικονομικών επεξεργάζονται το σενάριο παράτασης του μειωμένου συντελεστή 13% ΦΠΑ στον καφέ για ένα ακόμη 6μηνο έως το τέλος του 2024
«Φουσκώνει» η τιμή του καφέ – Τι αναφέρουν οι τελευταίες πληροφορίες για την αύξηση που έρχεται
Φωτ. αρχείου: Eurokinissi
3'

Με δεδομένη την κρίση στα ελληνικά νοικοκυριά από την αχαλίνωτη ακρίβεια, η πληροφορία, η οποία προσφάτως ανακυκλώθηκε εντόνως, για αύξηση στην τιμή του καφέ έχει προκαλέσει...πυρετό σε εμπόρους και καταναλωτές.

Σύμφωνα με εισαγωγείς καφέ η αύξηση το πρώτο τετράμηνο του έτους αγγίζει στην χονδρική το 35%. Στη λιανική δεν έχουν περάσει ακόμη οι αυξήσεις στις τιμές, ωστόσο όπως λένε οι καταστηματάρχες αυτό είναι ζήτημα χρόνου. Μάλιστα εκτιμούν πως τους επόμενους μήνες θα επέλθει αύξηση 10 με 20 λεπτά.

To οικονομικό επιτελείο απασχολεί ιδιαιτέρως η κατάσταση και σύμφωνα με πληροφορίες στο υπουργείο Οικονομικών επεξεργάζονται το σενάριο παράτασης του μειωμένου συντελεστή 13% ΦΠΑ στον καφέ για ένα ακόμη 6μηνο έως το τέλος του 2024 Στόχος του οικονομικού επιτελείου είναι να μην υπάρξει μεγαλύτερη επιβάρυνση για τους καταναλωτές.

Η Ελληνική Ένωση Καφέ

Το αίτημα της κατάργησης του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στον καφέ έθεσε πρόσφατα το νέο Διοικητικό Συμβούλιο της Ελληνικής Ένωσης Καφέ κατά τη διάρκεια συνάντησης με τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστή Χατζηδάκη

Αναλυτικότερα, το νέο Διοικητικό Συμβούλιο της Ελληνικής Ένωσης Καφέ πραγματοποίησε συνάντηση με τον Υπουργό Οικονομικών κ. Κωστή Χατζηδάκη. Στη συνάντηση με τον κύριο Χατζηδάκη συμμετείχαν ο πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Καφέ, Τάσος Γιάγκογλου, ο Α’ Αντιπρόεδρος, Γιάννος Μπενόπουλος, ο Β’ Αντιπρόεδρος, Χρήστος Αλεβίζος η Γραμματέας του διοικητικού συμβουλίου, Ροδούλα Τρακάδα και το μέλος της διοίκησης Βασιλικής Δημητρακά.

Για μία ακόμα φορά το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης ως πάγιο πρόταγμα, έθεσε στον υπουργό το θέμα της κατάργησης του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στον καφέ ο οποίος επιβαρύνει ετησίως τον κλάδο με ποσό 140 εκατομμυρίων ευρώ με την προϋπόθεση βεβαίως ότι υπάρχει ο απαιτούμενος δημοσιονομικός χώρος, αντιπροτείνοντας δε, μέρος των συγκεκριμένων κρατικών εσόδων να διατίθεται για την αντιμετώπιση του λαθρεμπορίου και του παράνομου εμπορίου στη χώρα μας.

Το αίτημα της κατάργησης του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης, παραμένει επίκαιρο ιδιαίτερα στις ημέρες μας όπου οι τιμές διαπραγμάτευσης του καφέ στα διεθνή χρηματιστήρια έχουν εκτοξευθεί λόγω επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής, των αρνητικών γεωπολιτικών εξελίξεων, και των πληθωριστικών τάσεων που διέπουν το παγκόσμιο περιβάλλον γενικότερα επηρεάζοντας δυσμενώς την οικονομία της Χώρας μας με επιπλέον κόστη για το καταναλωτικό κοινό.

Στο πλαίσιο της συνάντησης, αποτυπώθηκε η αναγκαιότητα αλλά και η διαβεβαίωση από πλευράς του Υπουργού ως προς την κατεύθυνση νέου σύγχρονου και ευέλικτου θεσμικού πλαισίου που θα διέπει τις περιπτώσεις βεβαίωσης και απόδοσης τελών χαρτοσήμου σε περιπτώσεις χρησιδανείων εξοπλισμού στο αμέσως προσεχές διάστημα. Θυμίζουμε ότι ήδη από το 2022 με ενέργειες της Ένωσης και σε συνεργασία με την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, απλουστεύτηκε δραστικά το νομοθετικό πλαίσιο δήλωσης, βεβαίωσης και απόδοσης του αναλογούντος χαρτοσήμου που αφορά στη διαδικασία χρησιδανεισμού εξοπλισμού από πλευράς των εμπορικών επιχειρήσεων καφέ προς τα καταστήματα εστίασης.

Επίσης έγινε ιδιαίτερη αναφορά στο θέμα των χρονοβόρων και κοστοβόρων διαδικασιών εκτελωνισμού αλλά και της ατέλειας των δειγμάτων πράσινου καφέ που αποστέλλουν οι προμηθευτές του εξωτερικού στους εγχώριους εισαγωγείς προκειμένου οι τελευταίοι να προβούν έγκαιρα στις ενδεδειγμένες παραγγελίες σύμφωνα με τις απαιτήσεις των πελατών τους. Και σε αυτό το θέμα υπήρχε η κατανόηση του προβλήματος από το Υπουργό με παράλληλη δέσμευση από πλευράς του ότι οι υπηρεσίες του Υπουργείου θα μεριμνήσουν για την οριστική επίλυση του ζητήματος.

Στο πέρας της συνάντησης επιβεβαιώθηκε η αμοιβαία δέσμευση για την διατήρηση του θετικού κλίματος με σκοπό την καλύτερη δυνατή προστασία του Δημοσίου συμφέροντος αλλά και της απρόσκοπτης και αποτελεσματικότερης λειτουργίας των επιχειρήσεων του κλάδου του καφέ.

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή