Ναύπλιο: Θαλάσσιες ανεμώνες κατέκλυσαν τις παραλίες- Το τοξικό «άγγιγμα» μπορεί να μείνει για πάντα

Οι αδιανόητες κοκκινίλες που «γράφουν» στην ανθρώπινη σάρκα από το τσίμπημα των θαλάσσιων ανεμώνων μπορεί να μείνουν για πάντα
Ναύπλιο: Θαλάσσιες ανεμώνες κατέκλυσαν τις παραλίες- Το τοξικό «άγγιγμα» μπορεί να μείνει για πάντα
Pixabay
2'

Καθημερινό φαινόμενο τείνουν να γίνουν στο Ναύπλιο τα περιστατικά με τσίμπημα θαλάσσιας ανεμώνης τα οποία εκτός από τα σημάδια που τρομοκρατούν τα θύματα έχουν και μεγάλο πόνο. Κολυμβητές που βάλλονται από τοξικές θαλάσσιες ανεμώνες που προκαλούν δερματικά εκζέματα.

Μπορεί η θαλάσσια ανεμώνη να έχει όμορφα χαρακτηριστικά, ωστόσο είναι πολύ επικίνδυνη ενώ ήδη έχουν παρατηρηθεί δερματικά προβλήματα σε μικρά παιδιά που προκάλεσε το τσίμπημα των ανεμώνων σε θάλασσα του Ναυπλίου.

Οι περισσότερες αναφορές για την παρουσία της θαλάσσιας ανεμώνας έγιναν για την παραλία Καραθώνα στο Ναύπλιο. Τα χειρότερα βίωσε ένα παιδί πήγε με την οικογένειά του στην θάλασσα και όταν μπήκε στην θάλασσα, στα ρηχά, τον τσίμπησε μία θαλάσσια ανεμώνη. Το παιδί πονούσε πολύ ενώ χρειάστηκε να μείνει στο νοσοκομείο για κάποιες μέρες.

Οι θαλάσσιες ανεμώνες είναι πάνω στα βράχια, δεν μετακινούνται, και αν κάποιος τις ακούμπησε μπορεί να υποστούν και έγκαυμα από το οξύ που εκκρίνουν κατά την επαφή.

Η θαλάσσια βιολόγος Εμμανουέλα Βουτσινά, μιλώντας νωρίτερα το μεσημέρι στο Mega τόνισε πως: «Οι θαλάσσιες ανεμώνες είναι μακρινοί συγγενείς των μεδουσών. Πρόκειται για ζώα που μοιάζουν με φυτά και τα οποία μοιάζουν με μέδουσες αν αναποδογυρισμένες κατά κάποιον τρόπο. Είναι προσκολλημένες στον βυθό. Η ζωή τους είναι πάνω στα βράχια μόνιμα. Μετακινούνται με πολύ αργές κινήσεις “και ρυθμούς”».

Το πιο σημαντικό το σημάδι της ανεμώνας μπορεί να μην φύγει ποτέ.

Η δερματολόγος Πέννυ Δαλαμπούρα από την πλευρά της ανέφερε: «ανάλογα με την σοβαρότητα και την έκταση του εγκαύματος, το σημάδι μπορεί να μείνει και για πάντα. Το τσίμπημα που μας προκαλεί η ανεμώνη είναι ένα έγκαυμα. Εξαρτάται από τον αριθμό των πλοκαμιών τους, και φυσικά με τον αριθμό των κυστών που έχουν και απελευθερώνουν ένα οξύ το οποίο είναι καυστικό και μας προκαλεί τον πόνο, το εξάνθημα, τη φαγούρα».

Σημειώνεται ότι αν κάποιος ακουμπήσει μια θαλασσιά ανεμώνη, το πρώτο που πρέπει να κάνει είναι να βγει άμεσα από την θάλασσα. Να προσπαθήσει να αφαιρέσει τα πλοκάμια είτε με γάντι είτε με κάτι άλλο, μια πλαστική κάρτα, αλλά όχι με γυμνά χεριά. Να κάνει κρύα επιθέματα στην περιοχή με θαλάσσιο νερό κι όχι με γλυκό νερό.

Απαγορεύεται η τριβή, και στην συνέχεια καλό θα είναι να έχουμε μαζί μας ένα τζελ με αντιισταμινικό ή ήπιο κορτικοστεροειδές σε μορφή αλοιφής. Αν υπάρχει αλλεργικό υπόστρωμα από πίσω, τότε θα πρέπει να πάει στην κοντινότερη μονάδα υγείας.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή