Εξαφανίσεις ανηλίκων: Ανησυχητικά τα στοιχεία για τους πρώτους τέσσερις μήνες του 2024

Τα στατιστικά στοιχεία για τις εξαφανίσεις ανηλίκων
Εξαφανίσεις ανηλίκων: Ανησυχητικά τα στοιχεία για τους πρώτους τέσσερις μήνες του 2024
4'

Τα στατιστικά στοιχεία της ΕΛ.ΑΣ δείχνουν πως το 2022 δόθηκαν 37 amber alert για 39 παιδιά, 17 κορίτσια και 22 αγόρια ενώ το 2023 έγιναν 274 εξαφανίσεις – 175 κορίτσια και 99 αγόρια – 256 ευρέσεις – 166 κορίτσια και 90 αγόρια – ενώ 18 παιδιά αναζητούνται – 9 κορίτσια και 9 αγόρια.

Τα στατιστικά στοιχεία από το Διεθνές Κέντρο για τα Εξαφανισμένα Παιδιά δείχνουν πως:

  • 8 εκατομμύρια παιδιά υπολογίζεται ότι εξαφανίζονται διεθνώς κάθε χρόνο
  • 250.000 παιδιά – 1 παιδί κάθε 2 λεπτά εξαφανίζονται κάθε χρόνο στην Ευρώπη
  • 1 παιδί εξαφανίζεται κάθε 8 λεπτά στην Ινδία
  • 70.000 παιδιά εξαφανίζονται κάθε χρόνο στην Κίνα
  • 2.300 παιδιά εξαφανίζονται κάθε ημέρα στις Η.Π.Α.

Ο Κώστας Γιαννόπουλος, πρόεδρος στο «Χαμόγελο του παιδιού», μιλώντας το πρωί του Σαββάτου στο Mega ανέφερε πως η χώρα μας είναι στις καλύτερες θέσεις σχετικά με τις εξαφανίσεις στην Ευρώπη. «Δεν υπάρχουν αρπαγές παιδιών από τρίτους. Συνήθως είναι κοπέλες και προσπαθούν να τις προσελκύσουν μέσω ίντερνετ. Υπάρχουν και γονικές αρπαγές», είπε χαρακτηριστικά.

Στο Mega μίλησε και ο ιδιωτικός αστυνομικός, Γιώργος Τσούκαλης, λέγοντας πως είμαστε ένα λαός που κουτσομπολεύουμε αλλά δεν μπαίνουμε στον κόπο να ειδοποιήσουμε τις Αρχές αφού δεν μας αφορά ένα θέμα. «Υπάρχει και το ‘’να μην μπλέξει’’. Είναι ένα θέμα που πρέπει να σκύψουμε όλοι πάνω σε αυτό», δήλωσε.

Δείτε το βίντεο του Mega

«Δραπέτευσε» από την «κόλαση» του σπιτιού της – Θεωρούνταν αγνοούμενη για μια εβδομάδα

Για την υπόθεση μίλησε και μία πρώην εξαφανισθείσα, η οποία ήταν θύμα κακοποίησης και «εξαφανίστηκε» για να γλυτώσει από το οικογενειακό περιβάλλον.

«Είχα φύγει τον Ιανουάριο. Με είχε βιάσει ο πατριός μου, περνούσα άσχημα. (Με κακοποιούσε) από τα 12. Πήρα τα πράγματά μου, έβγαλα εισιτήριο και έφυγα για Αθήνα. Θλίψη, κατάθλιψη, στεναχώρια, φόβος. Το είχα σκεφτεί πολλά χρόνια να το κάνω αλλά πήρα το θάρρος και το έκανα χωρίς να το πω σε κάποιον. Πήγα στην αστυνομία και είπα πως δεν είμαι εξαφανισμένη απλά έφυγα γι’ αυτό το λόγο. Δεν ήταν εύκολο καθόλου. Ήταν δύσκολα, αλλά πήρα το θάρρος και το έκανα», δήλωσε η πρώην εξαφανισθείσα.

«Ζωντανή» παραμένει η ελπίδα για τους γονείς της Άρτεμις που εξαφανίστηκε πριν από τέσσερα χρόνια

Στην εκπομπή του Mega μίλησε και ο πατέρας της Άρτεμης, μίας κοπέλας που εξαφανίστηκε από το Κορωπί πριν από τέσσερα χρόνια.

«Ζητάω την αλήθεια γιατί μας λένε ψέματα. Η κόρη μας ζει. Δεν θα μας το έκανε αυτό, μάλλον κρύβεται. Μάλλον έρευνα δεν γίνεται καν. Έχω πάρα πολύ θυμό. Έχω ζητήσει επανειλημμένα να βρεθώ με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη. Γι’ αυτούς δεν υπάρχουμε εμείς. Ακούγεται ότι η κόρη μας ζει στο εξωτερικό και είναι καλά. Η κόρη μου χαμογελούσε, δεν έφυγε νευριασμένη από το σπίτι. Πιστεύουμε ότι την κόρη μας την αρπάξανε. Δεχτήκαμε ρατσισμό από την Ασφάλεια του Κορωπίου. Το τονίζω γιατί τους έχω κάνει μήνυση. Όταν μπαίναμε μέσα ήμασταν Αλβανοί. Δεν χάσαμε κότα. Χαθήκανε οι κάμερες. Όλα πήγαν στραβά στην έρευνα. Ακόμη και η εξαφάνιση στην Ιντερπόλ είχε γίνει με λάθος στοιχεία. Δεν μπορούμε να πάμε ούτε στο δωμάτιό της. Ζούμε με τρεις ώρες ύπνο», δήλωσε ο πατέρας της αγνοούμενης Άρτεμις.

Την υπόθεση σχολίασε και ο ιδιωτικός αστυνομικός, Γιώργος Τσούκαλης, λέγοντας πως η η συγκεκριμένη υπόθεση έχει κάτι το ιδιόμορφο.

«Από τη στιγμή που χάνεται το σήμα, δεν υπάρχει κανείς που να της είδε ούτε κάποιο υλικό από κάμερες. Τότε ενδεχομένως, δεν συγκεντρώθηκαν στοιχεία από την αρχή. Μακάρι η κοπέλα να είναι εν ζωή. Οι πληροφορίες πως βρίσκεται στο εξωτερικό δεν έχουν επιβεβαιωθεί», τόνισε.

Από την πλευρά του ο Κώστας Γιαννόπουλος σχολίασε πως εάν πρόκειται για ανήλικο εξαφανισμένο άτομο οι Αρχές είναι υποχρεωμένες να συνεχίσουν τις έρευνες.

«Έχουν γίνει πολλά λάθη από τις Αρχές σε διάφορες υποθέσεις, όπως εκείνη με τον Άλεξ από την Βέροια. Οι πρώτες ώρες είναι κρίσιμες για να μην χαθούν στοιχεία».

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή