Ο Πομπέο καταδίκασε την απόφαση Ερντογάν για μετατροπή της Μονής της Χώρας σε τζαμί

«Αυτόν το μήνα, ο Πρόεδρος Ερντογάν προχώρησε το σχεδιασμό για τη μετατροπή της Μονής της Χώρας σε τζαμί. Αυτή είναι μια διχαστική κίνηση που θα προκαλέσει περαιτέρω θρησκευτική διαμάχη» τόνισε ο πρώην υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ
Ο Πομπέο καταδίκασε την απόφαση Ερντογάν για μετατροπή της Μονής της Χώρας σε τζαμί
2'

Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο ήταν ο κεντρικός ομιλητής στο Τέταρτο Διεθνές Συνέδριο Αρχόντων Οικουμενικού Πατριαρχείου. Στην ομιλία του ανέφερε ότι ήταν στις προτεραιότητές του η επίσκεψή που πραγματοποίησε στο Φανάρι, όπου συναντήθηκε με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, παρά την ενόχληση που εξέφρασε τότε η τουρκική κυβέρνηση.

Σε ό,τι αφορά στη μετρατροπή της Μονής της Χώρας από Μουσείο σε ισλαμικό τέμενος είπε: «Αυτόν το μήνα, ο Πρόεδρος Ερντογάν προχώρησε το σχεδιασμό για τη μετατροπή της Μονής της Χώρας σε τζαμί. Αυτή είναι μια διχαστική κίνηση που θα προκαλέσει περαιτέρω θρησκευτική διαμάχη».

Νωρίτερα, κατά την πρώτη συνεδρία, η Δρ.Δέσποινα Χατζηβασιλείου Τσοβίλη, Γενική Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, ανέλυσε το πώς η ελευθερία της θρησκείας ή της πίστης σχετίζονται με τις τρέχουσες παγκόσμιες τάσεις και την ανθρωπιστική ανάγκη «Αντί να υπογραμμίζουμε αυτά που μας χωρίζουν και να διατρέχουμε τον κίνδυνο να δημιουργήσουμε κοινωνίες που ζουν όλο και περισσότερο παράλληλα, θα πρέπει να αξιοποιήσουμε αυτό που μας ενώνει. Ο κοινός στόχος μας πρέπει να είναι μια ανοιχτή και ανεκτική κοινωνία, βασισμένη σε μια ηθική σεβασμού για τους άλλους και επομένως ικανή να φιλοξενήσει όποιον μοιράζεται αυτήν την ηθική - μια κοινωνία στην οποία κάθε άτομο δεν θα δικαιούται μόνον, αλλά θα είναι και πραγματικά σε θέση να ασκήσει την πίστη του και θα ζει σύμφωνα με τις πεποιθήσεις του, ενώ θα σεβόμαστε το κράτος δικαίου και τους ανθρώπους που υιοθετούν μιαν άλλη προσέγγιση, είτε θρησκευτική είτε κοσμική».

Η αυριανή Διεθνής Διάσκεψη των Αρχόντων, που θα γίνει κεκλεισμένων των θυρών, θα είναι η πρώτη συνάντηση οφφικιαλίων του Οικουμενικού Θρόνου απ΄ όλο τον κόσμο. Αποτελεί σημαντική εξέλιξη για την παγκόσμια διακονία των Αρχόντων για την υπεράσπιση των δικαίων του Οικουμενικού Πατριαρχείου και για την ανάληψη κοινών δράσεων προς αυτό το σκοπό.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή