Η τελευταία εικόνα από τα βασικά πύρινα μέτωπα - Σε ύψιστο συναγερμό και σήμερα η Πυροσβεστική

Μάχη με τα πύρινα μέτωπα δίνουν οι πυροσβέστες σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας, την ώρα που σήμερα, υπάρχει πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς σε Αττική και σε επτά περιφερειακές Ενότητες

Η τελευταία εικόνα από τα βασικά πύρινα μέτωπα - Σε ύψιστο συναγερμό και σήμερα η Πυροσβεστική
4'

Την Τρίτη ξέσπασαν 41 αγροτοδασικές πυρκαγιάς, ωστόσο, τρία είναι πύρινα μέτωπα που απασχόλησαν ιδιαίτερα τις πυροσβεστικές δυνάμεις.

Συγκεκριμένα, συνεχίζονται οι προσπάθειες για την κατάσβεση και των τελευταίων εστιών της πυρκαγιάς στη Νιγρίτα Σερρών που ξέσπασε το πρωί της Τρίτης και καίει αγροτοδασική έκταση. Οι δυνάμεις πυρόσβεσης κατάφεραν να την θέσουν αργά το απόγευμα υπό μερικό έλεγχο αλλά οι άνεμοι που πλέον στην περιοχή δυσκολεύουν το έργο τους.

Να σημειωθεί πως σήμερα θα οδηγηθεί στον εισαγγελέα ένα άτομο που συνελήφθη για την πυρκαγιά στη Νιγρίτα. Ειδικότερα, όπως έγινε γνωστό από την Πυροσβεστική στο πλαίσιο της αυτόφωρης διαδικασίας από ανακριτικούς υπαλλήλους του Κλιμακίου Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού Κεντρικής Μακεδονίας και σε συνεργασία με ανακριτικούς υπαλλήλους της Πυροσβεστική Υπηρεσίας Σερρών, συνελήφθη ένα άτομο για την πρόκληση της πυρκαγιάς στην περιοχή της Νιγρίτας.

Στη Μήλο, μάχη σε ένα μέτωπο δίνουν οι πυροσβεστικές δυνάμεις που επιχειρούν στην πυρκαγιά που ξέσπασε γύρω στις 18:30 το απόγευμα της Τρίτης (18/6) σε χαμηλή βλάστηση στην περιοχή Ζεφύρια, πλησίον του αεροδρομίου της Μήλου. Όπως έγινε γνωστό από την Πυροσβεστική, μετά τα μεσάνυχτα η εικόνα ήταν πλέον καλύτερη. Νωρίτερα την Τρίτη εκδόθηκε μήνυμα του 112 προς όσους βρίσκονται στην παραλία Τσιγκράδο καλώντας τους να απομακρυνθούν προς Προβατά.

Να σημειωθεί πως αργά το βράδυ, μία νέα φωτιά ξέσπασε στον ΧΥΤΑ Μήλου στην περιοχή Φιρλίγκος.

Στον Ασπρόπυργο, χωρίς ενεργό μέτωπο είναι σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση της Πυροσβεστικής η φωτιά που ξέσπασε το βράδυ της Τρίτης στην περιοχή Σοφό. Όπως έγινε γνωστό από την Πυροσβεστική, παραμένουν ισχυρές δυνάμεις στο σημείο καθώς πνέουν ισχυροί άνεμοι.

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) προβλέπεται σήμερα σε αρκετές περιοχές της χώρας, σύμφωνα με τον Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας.

Συγκεκριμένα, πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς προβλέπεται σήμερα για τις εξής περιοχές:

  • Περιφέρεια Αττικής (συμπεριλαμβανομένης της νήσου Κυθήρων)
  • Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (ΠΕ Εύβοιας, ΠΕ Βοιωτίας)
  • Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου (ΠΕ Μυτιλήνης, ΠΕ Χίου)
  • Περιφέρεια Πελοποννήσου (ΠΕ Κορινθίας, ΠΕ Αργολίδας, ΠΕ Λακωνίας)

Η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (civilprotection.gov.gr) του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις περιφέρειες και τους δήμους των ανωτέρω περιοχών, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν επεισόδια πυρκαγιών.

Παράλληλα, η ΓΓΠΠ συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως το κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών ή υπολειμμάτων καθαρισμού, η χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης, η χρήση υπαίθριων ψησταριών, το κάπνισμα μελισσών, η ρίψη αναμμένων τσιγάρων, κά. Επίσης, υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου απαγορεύεται η καύση των αγρών.

Συνεπώς, παραμένει σε εφαρμογή το 2ο στάδιο επιχειρησιακής ετοιμότητας του ΠΣ και θα πραγματοποιηθούν περιπολίες εναέριας επιτήρησης, καθώς και περιπολίες από πυροσβεστικές, αστυνομικές και στρατιωτικές δυνάμεις.

Επιπρόσθετα, το προσωπικό των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών των ανωτέρω Περιφερειακών Ενοτήτων τίθεται σε μερική επιφυλακή, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι αυξημένες υπηρεσιακές απαιτήσεις, που πιθανόν να προκύψουν λόγω πολύ υψηλού κινδύνου πυρκαγιάς (κατηγορία κίνδυνου 4).

Ταυτόχρονα, για τις ανωτέρω περιοχές τίθεται σε εφαρμογή το Σχέδιο δράσεων Πολιτικής Προστασίας για την αντιμετώπιση κινδύνων λόγω δασικών πυρκαγιών, σύμφωνα με το οποίο, μεταξύ άλλων, προβλέπεται, η εφαρμογή του μέτρου της προληπτικής απαγόρευσης της κυκλοφορίας οχημάτων και παραμονής εκδρομέων σε εθνικούς δρυμούς, δάση και «ευπαθείς» περιοχές.

Παράλληλα το Πυροσβεστικό Σώμα απευθύνει έκκληση στους πολίτες:

  1. Να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν οποιαδήποτε δραστηριότητα θα μπορούσε να προκαλέσει εκδήλωση πυρκαγιάς.
  2. Να παρακολουθούν τις πληροφορίες για την πρόληψη δασικών πυρκαγιών που είναι διαθέσιμες στην ιστοσελίδα και στους επίσημους λογαριασμούς του Πυροσβεστικού Σώματος, στο Facebook και στο Twitter.
  3. Σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά, να ειδοποιούν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199.

Τέλος, η Πυροσβεστική καλεί όλους τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και σε περίπτωση πυρκαγιάς, για τη δική τους ασφάλεια, να ακολουθούν πιστά τις υποδείξεις των αρμόδιων αρχών.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή