Reuters Institute: Το Newsbomb στην κορυφή των προτιμήσεων των αναγνωστών για το 2025
To Newsbomb, χάρη σε όλους εσάς τους χιλιάδες αναγνώστες, βρίσκεται στην κορυφή των προτιμήσεων του κοινού, όπως αποτυπώνεται στην ετήσια έκθεση του Ινστιτούτου του διεθνούς ειδησεογραφικού πρακτορείου Reuters, που καταγράφει τις τάσεις στον Τύπο σε όλο τον κόσμο.
Παράλληλα, καταγράφονται οι νέες τάσεις για τις ειδήσεις, με το νεανικό κοινό για ακόμη μια χρονιά να απομακρύνεται από τα παραδοσιακά μέσα και να προτιμά τα κοινωνικά δίκτυα για την ενημέρωσή του και κυρίως το Youtube και το TikTok. Τα ειδησεογραφικά Podcasts επίσης κερδίζουν τις προτιμήσεις του κοινού, με το 9% να ακούει κάποιο podcast τουλάχιστον σε εβδομαδιαία βάση.
Για ακόμη μια χρονιά η εμπιστοσύνη του ελληνικού κοινού στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης είναι πολύ χαμηλή, αφού μόλις το 22% δήλωσε ότι τα εμπιστεύεται για την ενημέρωσή του. Αντίστοιχο ποσοστό έχει και η Ουγγαρία, ενώ πραγματική πρωταθλήτρια είναι η Φινλανδία με 67% των ερωτώμενων να δηλώνουν εμπιστοσύνη στις ειδήσεις που διαβάζουν στα ΜΜΕ.
Όπως αναφέρεται στην ανάλυση του Reuters, η ελληνική αγορά μέσων ενημέρωσης χαρακτηρίζεται από ψηφιακό κατακερματισμό των εμπορικών σημάτων, υψηλή χρήση των κοινωνικών μέσων για την ενημέρωση και το χαμηλότερο επίπεδο εμπιστοσύνης στις ειδήσεις μεταξύ των 48 αγορών που εξετάστηκαν. Ως αιτία για αυτό αναφέρεται η πολιτική πόλωση και οι ανησυχίες του κοινού για αθέμιτη επιρροή από πολιτικούς και ισχυρούς επιχειρηματίες.
Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά:
«Η φετινή έρευνα διεξήχθη κατά τη διάρκεια μαζικών διαδηλώσεων στην Ελλάδα, με αφορμή τη δεύτερη επέτειο του θανατηφόρου σιδηροδρομικού δυστυχήματος στο Τέμπη το 2023, με ευρείες απαιτήσεις που απευθύνονταν κυρίως στην κυβέρνηση για μεγαλύτερη λογοδοσία και βελτίωση της ασφάλειας των σιδηροδρόμων. Η εμπιστοσύνη στους θεσμούς, συμπεριλαμβανομένου του δικαστικού συστήματος, βρίσκεται κοντά στα χαμηλότερα επίπεδα όλων των εποχών, ενώ η δημόσια κριτική έχει επεκταθεί και στα μέσα ενημέρωσης και την κάλυψή τους για το συμβάν και τις συνέπειές του. Η εμπιστοσύνη στα μέσα ενημέρωσης παρέμεινε πολύ χαμηλή στην Ελλάδα καθ' όλη τη διάρκεια των δέκα ετών που μετράται από την Έκθεση για τις Ψηφιακές Ειδήσεις, και η φετινή χρονιά δεν αποτέλεσε εξαίρεση – μόνο το 22% των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι εμπιστεύονται τις ειδήσεις, το χαμηλότερο επίπεδο μεταξύ 48 χωρών». Σημαντική μείωση της εμπιστοσύνης καταγράφηκε στην ΕΡΤ και στον ΣΚΑΙ (11 και 10 μονάδες αντίστοιχα).
Πιο αναλυτικά:
Το Newsbomb βρίσκεται στην κορυφή των προτιμήσεων, με το κοινό να το επισκέπτεται για την ενημέρωσή του κάθε εβδομάδα σε ποσοστό 22%, ενώ τουλάχιστον τρεις φορές την εβδομάδα το επισκέπτεται το 10%.
Η λίστα αναλυτικά:
Στην αντίστοιχη λίστα για τα κανάλια της τηλεόρασης και τις εφημερίδες, πρώτο είναι το Mega και ακολουθεί ο ΣΚΑΪ. Το 17% δηλώνει ότι διαβάζει κάθε εβδομάδα τοπικές εφημερίδες, ενώ πολύ κοντά στις προτιμήσεις βρίσκονται οι εφημερίδες πανελλαδικής κυκλοφορίας (Real News, Πρώτο Θέμα, Το Βήμα, Η Καθημερινή και Τα Νέα).
Ενδιαφέρον έχει η εξέλιξη της επιλογής των πηγών του κοινού για ενημέρωση, την τελευταία δεκαετία. Το Διαδίκτυο, αν και σε πτώση από το 2016, φαίνεται ότι δεν έχει ανταγωνισμό (84%), ενώ από το 2020 τα κοινωνικά δίκτυα έχουν ξεπεράσει την τηλεόραση, η οποία σε μια δεκαετία έχασε σχεδόν 20 μονάδες στις προτιμήσεις του κοινού, ενώ πλέον ο ένας στους δύο ενημερώνεται από αυτήν.
Η πτώση του έντυπου Τύπου που είχε ξεκινήσει από πολύ νωρίτερα, καταδεικνύεται με δραματικό τρόπο την τελευταία δεκαετία, καθώς οι εφημερίδες έχασαν επίσης 20 μονάδες και πλέον τις διαβάζει μόλις το 11% του κοινού.
Η επιλογή του Μέσου για την κατανάλωση των ειδήσεων επίσης έχει αλλάξει, με τα smartphones πλέον να καταλαμβάνουν άνετα την πρώτη θέση με 81%. Οι υπολογιστές γραφείου παραμένουν ψηλά αν και σε πτώση, ενώ περίπου ο ένας στους τρεις επιλέγει τα tablets.
Στο θέμα της εμπιστοσύνης, όπως αναφέρθηκε η χώρα μας βρίσκεται στην τελευταία θέση. Το ποσοστό αυτό παραμένει ουσιαστικά αμετάβλητο την τελευταία δεκαετία.
Τέλος, στην εμπιστοσύνη που δείχνει το κοινό στο κάθε brand του ΜΜΕ, στην κορυφή βρίσκονται οι τοπικές εφημερίδες, και ακολουθούν το Ertnews από κανάλια και Η Καθημερινή από τις εφημερίδες.