ΕΛΛΑΔΑ

Προσοχή στις κομπόστες!

Προσοχή στις κομπόστες!

Σε κατάσχεση 600 τόνων ακατάλληλης για κατανάλωση κομπόστας ροδάκινου, βερίκοκου και σταφυλιού προχώρησε κλιμάκιο του Ενιαίου Φορέα Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ).

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα πρώτα στοιχεία δείχνουν ότι επιπλέον ποσότητες έχουν ήδη φτάσει σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Στην Ελλάδα, όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, υπάρχει πιθανότητα τα επικίνδυνα προϊόντα να έχουν διακινηθεί σε πολλούς κλάδους τροφίμων (ζαχαροπλαστεία, εστιατόρια κλπ.) και να έχουν χρησιμοποιηθεί ως πρώτη ύλη.

Ποσότητες των επικίνδυνων για τη δημόσια υγεία τροφίμων βρίσκονταν σε εγκαταστάσεις του Αγροτικού Συνεταιρισμού Μακροχωρίου Βέροιας «Η Πρόοδος», στον Κολινδρό Πιερίας, ο οποίος, δεν είναι σε λειτουργία. Τόνοι κονσερβών εντοπίστηκαν και στις εγκαταστάσεις της εταιρείας Converi, η οποία εδρεύει στο Μακροχώρι Ημαθίας.

Ο πρόεδρος του ΕΦΕΤ κ. Ι. Μίχας ενημέρωσε τον αρμόδιο εισαγγελέα και λόγω του αυξημένου οικονομικού ενδιαφέροντος ζητήθηκε και η συνδρομή των υπηρεσιών του ΣΔΟΕ. Οπως υποστηρίζουν πηγές του ΕΦΕΤ υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις ότι τόνοι προϊόντων έχουν διακινηθεί και εκτός Ελλάδος (σε ΕΕ ή σε τρίτες χώρες).