ΕΛΛΑΔΑ

Δήμος Συκεών: Μαθήματα ελληνικής σε μετανάστες

Δήμος Συκεών: Μαθήματα ελληνικής σε μετανάστες

Με αυξημένη τη συμμετοχή των μεταναστών στο Σχολείο Εκμάθησης Ελληνικής Γλώσσας ολοκληρώθηκε ο φετινός κύκλος μαθημάτων, στοιχείο που καταγράφει τη σταδιακή καταξίωση του θεσμού στις συνειδήσεις των μεταναστών που κατοικούν στο δήμο Νεάπολης-Συκεών.

Φέτος στο Σχολείο Μεταναστών συμμετείχαν 79 μετανάστες (έναντι 62 την περσινή περίοδο) προερχόμενοι από 19 διαφορετικές χώρες και ηλικίας 20 έως 50 ετών.

Συγκεκριμένα οι μετανάστες αυτοί προέρχονται από Αλβανία (25), Ρωσία (8), Ουκρανία (6), Γεωργία (9), Αρμενία (9), Βουλγαρία (2), Σερβία (4), Τουρκία (2), Φιλιππίνες (1), Κίνα (1), Λευκορωσία (2), Εσθονία (1), Αζερμπαϊτζάν (1), Βοσνία (1), Ρουμανία (2), Ισπανία (1), Αλγερία (1) και Ταϊβάν (1). Από το σύνολο των μαθητών, τα 2/3 από αυτούς διαθέτουν πτυχίο ανώτατης ή ανώτερης εκπαίδευσης και μόνο το 1/3 βασικής, με τους περισσότερους να διαμένουν και να εργάζονται μόνιμα στη χώρα μας.

Τα μαθήματα ξεκίνησαν τον περασμένο Οκτώβριο και ολοκληρώθηκαν σε 120 ώρες υπό την ευθύνη της Παιδαγωγικής Σχολής του ΑΠΘ, ενώ τμήματα λειτούργησαν φέτος, εκτός από τη Δ.Ε. Συκεών, και στη Δ.Ε. Νεάπολης. Σύμφωνα με τη φιλόλογο Μάρθα Γαλατοπούλου, που διδάσκει την ελληνική ως ξένη γλώσσα, οι μετανάστες μαθητές αφιέρωσαν πολύ χρόνο και κατέβαλαν μεγάλη προσπάθεια ώστε να μάθουν τη γλώσσα μας καθώς επιθυμούν να βελτιώσουν την ποιότητα επικοινωνίας με τους συνδημότες τους, αλλά να ενισχύσουν και την αυτόνομη συναλλαγή τους με τις δημόσιες υπηρεσίες.