ΕΛΛΑΔΑ

Βάσεις 2012: Αυξήθηκαν οι αριστούχοι, ανεβαίνει ο πήχης

Βάσεις 2012: Αυξήθηκαν οι αριστούχοι, ανεβαίνει ο πήχης

Σκαμπανεβάσματα και εκπλήξεις θα έχουν φέτος οι βάσεις εισαγωγής στα ΑΕΙ και ΤΕΙ της χώρας, με τους υποψηφίους και τις επιλογές τους στο μηχανογραφικό να καθορίζουν την κίνηση των μορίων.

Όπως αναφέρει το Έθνος, εντυπωσιακό είναι ότι οι αριστούχοι αυξήθηκαν σε πολλά μαθήματα και μάλιστα αυξημένης βαρύτητας.

Μάλιστα σύμφωνα με το υπουργείο παρατηρείται αύξηση στα γραπτά που βαθμολογήθηκαν μεταξύ 18-20, με 13,50% έναντι 11,09% το 2011.

Οι εκτιμήσεις ανά επιστημονικό πεδίο

Στο 1ο Επιστημονικό Πεδίο και στις κλίμακες των βαθμών πρόσβασης από 18-20 υπάρχει μία σημαντική αύξηση των υποψηφίων, κατά 700, που θα διεκδικήσουν τις περιζήτητες σχολές, δηλαδή τις Νομικές, τις Ψυχολογίες και τις Φιλολογίες στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη.

Θα παρατηρηθεί επομένως αύξηση των βάσεων στις συγκεκριμένες σχολές στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη. Η αύξηση αυτή θα σβήνει πάντως στις χαμηλότερες βαθμολογικές κλίμακες και θα αποσβεστεί στα χαμηλόβαθμα ΤΕΙ και ΑΕΙ του 1ου Επιστημονικού Πεδίου, καθώς οι διαγωνιζόμενοι για την Θεωρητική Κατεύθυνση ήταν φέτος μειωμένοι κατά 2.000.

Στο 2ο και στο 4ο Επιστημονικό Πεδίο θα παρατηρηθούν πτωτικές τάσεις, οι οποίες θα είναι μικρότερες στα μεγάλα αστικά κέντρα και σημαντικά μεγάλες στα ΑΕΙ της περιφέρειας. Εντυπωσιακά χαμηλές θα είναι οι βάσεις εισαγωγής στα ΤΕΙ του 2ου και του 4ου Επιστημονικού Πεδίου.

Στο 3ο Επιστημονικό Πεδίο, παρά τις χαμηλότερες επιδόσεις των υποψηφίων στα Μαθηματικά, τη Φυσική και τη Χημεία, το γεγονός ότι υπάρχει αύξηση του αριθμού των υποψηφίων κατά 1.000 στη Θετική Κατεύθυνση, δεν θα διαφοροποιήσει αισθητά την εικόνα των βάσεων. Η εκτίμηση είναι ότι οι βάσεις θα κινηθούν στα περσινά επίπεδα και πιθανόν τελικά οι Ιατρικές σχολές να κινηθούν στα ίδια ακριβώς επίπεδα με τα περσινά, με την Ιατρική της Αθήνας να είναι λίγο πάνω από τα 19.000 μόρια.

Στο 5ο Επιστημονικό Πεδίο, οι υποψήφιοι εξασφάλισαν καλύτερες επιδόσεις στο μάθημα των Αρχών Οικονομικής Θεωρίας, το οποίο είναι μάθημα αυξημένης βαρύτητας, όμως το γεγονός ότι έχουμε 6% λιγότερους υποψηφίους συγκριτικά με πέρυσι, δεν θα δημιουργήσει ανοδικές τάσεις. Η εκτίμηση είναι ότι οι περιζήτητες οικονομικές σχολές στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη θα διατηρηθούν στα ίδια ακριβώς επίπεδα με τα περσινά. Εντυπωσιακά χαμηλές, πάντως, θα είναι οι βάσεις εισαγωγής στα χαμηλόβαθμα ΤΕΙ της Λογιστικής, της Διοίκησης Επιχειρήσεων και των Τουριστικών Επιχειρήσεων στην περιφέρεια.

Σκαμπανεβάσματα και εκπλήξεις θα έχουν φέτος οι βάσεις εισαγωγής στα ΑΕΙ και ΤΕΙ της χώρας, με τους υποψηφίους και τις επιλογές τους στο μηχανογραφικό να καθορίζουν την κίνηση των μορίων.

Ρoή Ειδήσεων