ΕΛΛΑΔΑ

Θεσσαλονίκη: 48ωρη απεργία ξενοδοχοϋπαλλήλων

Θεσσαλονίκη: 48ωρη απεργία ξενοδοχοϋπαλλήλων

Σαρανταοκτάωρη απεργία έχει εξαγγείλει για τις 10 και 11 Ιουλίου, το σωματείο ξενοδοχοϋπαλλήλων νομών Θεσσαλονίκης και Χαλκιδικής.

Τις συγκεκριμένες ημέρες έχουν προγραμματιστεί συγκεντρώσεις στις 10:00 το πρωί στο Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Θεσσαλονίκης (ΕΚΘ) για να συζητηθούν οι εξελίξεις στον κλάδο.

Η απεργία γίνεται ενόψει της διαπραγμάτευσης για την υπογραφή νέας κλαδικής σύμβασης εργασίας (η οποία έληγε κανονικά στο τέλος του χρόνου και καταγγέλθηκε από τους εργοδότες, με αποτέλεσμα οι εργαζόμενοι να προσφύγουν στον ΟΜΕΔ) στις 18 Ιουλίου.

Οι ξενοδοχοϋπάλληλοι αντιδρούν στην προσπάθεια των εργοδοτών να μειώσουν τους μισθούς σε ποσοστό 18%, αλλά και να περικόψουν τα επιδόματα στο ύψος των προβλεπομένων από την εθνική συλλογική σύμβαση εργασίας, με αποτέλεσμα "να συμπιεστούν οι αποδοχές έως και 25%", όπως ισχυρίζονται οι εργαζόμενοι. Οι ξενοδοχοϋπάλληλοι διαμαρτύρονται επίσης για τις αλλαγές στο «ψαλίδισμα» του εφάπαξ, τα βαρέα και τα ανθυγιεινά, στην περικοπή προγραμμάτων μετεκπαίδευσης και επιμόρφωσης στα τουριστικά επαγγέλματα, κ.ά.