ΕΛΛΑΔΑ

Μήνυμα αφύπνισης μέσα από το ντοκιμαντέρ «Η Ελλάδα ανθίζει»

Μήνυμα αφύπνισης μέσα από το ντοκιμαντέρ «Η Ελλάδα ανθίζει»

Την πεποίθησή του, πως σύντομα η Ελλάδα θα σταθεί και πάλι στα πόδια της, πως σύντομα θα είναι και πάλι «ανθισμένη», διατρανώνει σε αποκλειστική συνέντευξή του στο ΑΜΠΕ στη Βιέννη, ο δημιουργός της πρωτότυπης ταινίας-ντοκιμαντέρ «Η Ελλάδα ανθίζει», ο πολυβραβευμένος, γνωστός Αυστριακός συγγραφέας και σκηνοθέτης, Φάμπιαν Εντερ, με την ευκαιρία της αποψινής προβολής της στο Ευρωπαικό Κοινοβούλιο.

«Η Ελλάδα ανθίζει» εμπεριέχει ένα μήνυμα αφύπνισης και προβληματισμού κατά των στερεοτύπων ενάντια στην Ελλάδα που κατακλύζουν τα διεθνή Μέσα Ενημέρωσης και φθάνουν μέχρι έναν ανθελληνικό ρατσισμό και είχε την παγκόσμια πρεμιέρα της στις 3 Ιουλίου, με την προβολή της, στο κοινό πρόγραμμα των δημόσιων τηλεοράσεων των τριών γερμανόφωνων χωρών, Αυστρίας, Γερμανίας, Ελβετίας, το 3SAT.

Όπως τονίζει ο σκηνοθέτης, η ιδέα που είχε τον περασμένο Μάρτιο, μαζί με τη σύζυγό του, τη διάσημη Αυστριακή ηθοποιό Καταρίνα Στέμπεργκερ και φίλους τους, για το γύρισμα μιας τέτοιας ταινίας, είχε απήχηση σε μεγάλο κύκλο ανθρώπων τόσο στην Αυστρία όσο και στην Ελλάδα, ξεπερνώντας κάθε προσδοκία τους, ανθρώπους που έδειξαν ότι ενδιαφέρονται για τους άλλους, για τους συνανθρώπους τους.

Η διάρκειας 50 λεπτών ταινία-ντοκιμαντέρ, εντάσσεται στην γενικότερη πρωτοβουλία του Φάμπιαν Εντερ, με στόχο την ανάδειξη, με τη βοήθεια των πολυμέσων, μιας επίκαιρης, αυθεντικής, εικόνας της Ελλάδας, αντίθετης στις - όπως λέει ο ίδιος - «μανιωδώς μίζερες καθημερινές αναφορές, οι οποίες καθηλώνουν τους ανθρώπους και γεννούν φόβους, από τους οποίους πολύ λίγο απέχει το μίσος».

Ο ίδιος ελπίζει πως, από τη σημερινή παρουσίαση στο Ευρωπαικό Κοινοβούλιο, τα μέλη του θα λάβουν δύο μηνύματα, από τη μια, να καταλάβουν ότι οι τύχες των λαών είναι πολύ πιο στενά συνδεδεμένες από ό,τι σήμερα συνειδητοποιείται από τους πληθυσμούς.

Από την άλλη, υπάρχει ένα πολύ μεγάλο έλλειμμα στην επικοινωνία της Ευρωπαικής Ενωσης με τους πολίτες της και εδώ πρέπει να γίνει πολλή δουλειά για να προσεγγίσει τους λαούς και για να αρχίσουν οι άνθρωποι να ενδιαφέρονται ο ένας για τον άλλο και να ξεχαστούν τα σύνορα μεταξύ τους.

Στη συνέντευξή του στο ΑΜΠΕ, ο Φάμπιαν Εντερ εκφράζει την ικανοποίησή του για την υποστήριξη που βρήκε το εγχείρημα από διαφορετικούς πολιτικούς χώρους, από τον πρώην καγκελάριο της Αυστρίας Φραντς Βρανίτσκι (Σοσιαλδημοκράτη) μέχρι τον πρώην αντικαγκελάριο Ερχαρντ Μπούζεκ (του συντηρητικού Λαικού Κόμματος) και πολλούς ευρωβουλευτές.

Και αυτό είναι, όπως λέει, πολύ σημαντικό, όπως επίσης σημαντικό είναι πως δεν συμμετείχαν κάποιοι από τον λαικιστικό -δηλαδή τον ακροδεξιό - χώρο, που εργάζονται στην τελείως αντίθετη κατεύθυνση.

Ιδιαίτερα σημαντική θεωρεί την παράλληλη λειτουργία του ιστολογίου «Η Ελλάδα ανθίζει»-- που ήδη είναι ιστοσελίδα - ως ένα είδος «ημερολόγιο καταστρώματος» για το όλο εγχείρημα, με μια τεράστια πλέον κοινότητα οπαδών, αφού ήδη είχε 70.000 επισκέπτες και που θα συνεχίσει να υπάρχει και μετά την προβολή της ταινίας, για να δέχεται ιδέες και απόψεις.

Στη διάρκεια των γυρισμάτων, μέσα σε ένα μήνα, τον περασμένο Απρίλιο, ο ίδιος και οι δύο διακεκριμένοι συνεργάτες του, ο εικονολήπτης Ρίτσι Βάγκνερ και ο φωτογράφος Αντρέας Χαντλ, σε ένα ιστιοπλοικό ταξίδι από την Κρήτη προς τη Δυτική Ελλάδα, έζησαν την «άλλη Ελλάδα» και - βρισκόμενοι σε έξι διαφορετικές περιοχές όπου γνώρισαν έξι διαφορετικές νοοτροπίες - συνάντησαν και κατέγραψαν, μέσα από συνεντεύξεις, τις απόψεις δεκάδων απλών, καθημερινών, ανθρώπων.

Ολοι τους είχαν όμως ένα κοινό χαρακτηριστικό, τη νεαρή ηλικία και την απόφαση να μην εγκαταλείψουν τον τόπο τους, φεύγοντας από την κρίση, αλλά να μείνουν και να δουλέψουν για να ανθίσει και πάλι η Ελλάδα και ο ίδιος απορεί πώς μέχρι τώρα δεν έχουν συνειδητοποιηθεί οι ευκαιρίες που υπάρχουν και οι οποίες είναι πολλές.

Διότι, όπως παρατηρεί ο Φάμπιαν Εντερ, σε μια κρίση υπάρχουν, πράγματι, πολλές ευκαιρίες και μπορούν τόσα πολλά να γίνουν σε περιοχές που δεν έχουν αναπτυχθεί και υπάρχει μια απίθανη φύση, «ένα πραγματικό δώρο», αυτή η εύφορη γη, η θάλασσα, οι 300 ηλιόλουστες ημέρες το χρόνο.

Ο ίδιος επικέντρωσε την προσοχή του στη νέα γενιά των Ελλήνων, που πραγματικά θέλουν να αλλάξουν την Ελλάδα, που διηγούνται για τις ζωές τους, τους φίλους τους, τις έγνοιες τους, τις ελπίδες και τις επιθυμίες τους, μακριά από την υψηλή πολιτική, στον δικό τους παλμό, στον παλμό του λαού.

Όπως τονίζει στη συνέντευξή του στο ΑΜΠΕ, επιθυμία του είναι να πραγματοποιήσει μία ακόμη περιοδεία και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας, στην Κεντρική και στη Βόρεια, διότι διαπίστωσε πως κάτι τέτοιο έχει μια ευρωπαική διάσταση, οι άνθρωποι ενδιαφέρονται για τους άλλους και είναι σημαντικό να μπορέσει να μεταφέρει αυτές τις εμπειρίες, στους ανθρώπους της Αυστρίας και άλλων χωρών.

Ο Φάμπιαν Εντερ ελπίζει πως, μετά την παρουσίαση στο Ευρωπαικό Κοινοβούλιο, η «Η Ελλάδα ανθίζει» -της οποίας υπάρχει μια γερμανική και μία αγγλική εκδοχή, ενώ τη διανομή της έχει αναλάβει θυγατρική εταιρεία της δημόσιας Αυστριακής Τηλεόρασης - θα μεταδοθεί και από άλλα τηλεοπτικά δίκτυα και ο ίδιος θα δηλώσει συμμετοχή της και σε ελληνικά κινηματογραφικά φεστιβάλ.