ΕΛΛΑΔΑ

«Πρωταθλητές» στη διαφθορά οι εφοριακοί

«Πρωταθλητές» στη διαφθορά οι εφοριακοί

Οι εφοριακοί αναδεικνύονται πρωταθλητές στη διαφθορά για άλλη μια φορά, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση του επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης για το 2011.

Ακολουθούν ο τομέας της υγείας, οι πολεοδομίες και τα ασφαλιστικά ταμεία. Στη διάρκεια του προηγούμενου χρόνου, όπως ανακοίνωσε ο κ. Λέανδρος Ρακιντζής, εξέτασε 1.403 υποθέσεις και παρέπεμψε στον εισαγγελέα τις 393.

Παρουσιάζοντας την έκθεση επέμεινε ιδιαίτερα στην αλλαγή του πειθαρχικού δικαίου που του έχει αφαιρέσει τη δυνατότητα να ασκεί ενστάσεις κατά αποφάσεων πειθαρχικών συμβουλίων, τις οποίες θεωρεί επιεικείς καθώς -όπως είπε- με αυτό τον τρόπο αυξάνεται η ατιμωρησία και τα φαινόμενα διαφθοράς.

Ο κ. Λέανδρος Ρακιντζής εξέτασε 1403 υποθέσεις και παρέπεμψε στον εισαγγελέα 393. Παρατηρήθηκε αύξηση της τάξης του 10% στις υποθέσεις που εξετάστηκαν σε σχέση με το 2010, κάτι που αποδεικνύει ότι οι έλεγχοι έχουν εντατικοποιηθεί. Το 15% των αποφάσεων που ελήφθησαν σε σύνολο 1.250 ήταν "προβληματικές".

Τα περισσότερα περιστατικά διαφθοράς σχετίζονται με παραβάσεις καθήκοντος, συναλλαγές δημόσιων λειτουργών "κάτω από το τραπέζι" και ελλιπή ή αδικαιολόγητα "πόθεν έσχες". Σε γενικές γραμμές πάντως, έχουν μειωθεί τα "φακελάκια" και οι παράνομες δοσοληψίες, εξαιτίας της οικονομικής κρίσης.

Κοινό χαρακτηριστικό των περισσότερων πειθαρχικών αποφάσεων είναι η απαλλαγή ή μη επιβολή της προσήκουσας σε σχέση με τη βαρύτητα των παραπτωμάτων ποινής, γεγονός που οδήγησε το γενικό επιθεωρητή στην άσκηση ένστασης ενώπιον των δευτεροβάθμιων πειθαρχικών συμβουλίων, δυνατότητα που όμως περιορίζεται από το νέο πειθαρχικό δίκαιο (νόμος 4057/12 ).