ΕΛΛΑΔΑ

Έφοδοι σε όλη την Επικράτεια για «πειρατές» συνδρομητικών καναλιών

Έφοδοι σε όλη την Επικράτεια για «πειρατές» συνδρομητικών καναλιών

Μεγάλη αστυνομική επιχείρηση, πραγματοποίησε τον τελευταίο μήνα η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, σε Θεσσαλονίκη, Χαλκιδική, Λάρισα, Αλεξανδρούπολη, Ηράκλειο, Άγιο Νικόλαο Κρήτης και Κω, για την εξιχνίαση σημαντικής υπόθεσης φοροδιαφυγής, μέσω «πειρατείας» συνδρομητικών δορυφορικών υπηρεσιών.

Συνολικά, συνελήφθησαν 7 άτομα για υποκλοπή, αποκρυπτογράφηση και παράνομη διανομή τηλεοπτικού συνδρομητικού σήματος, μέσω διαδικτύου, ενώ σε βάρος ακόμα τεσσάρων ατόμων σχηματίσθηκε δικογραφία για τα ίδια αδικήματα. Πρόκειται συνολικά για 9 Έλληνες και δύο αλλοδαπούς, ηλικίας από 37 έως 64 ετών. Ειδικότερα, η διερεύνηση της υπόθεσης ξεκίνησε μετά από καταγγελίες στη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, σχετικά με δορυφορική «πειρατεία» και παράνομη διανομή τηλεοπτικού σήματος συνδρομητικού καναλιού σε μεγάλο αριθμό παράνομων συνδρομητών. Από την ενδελεχή ηλεκτρονική έρευνα, εντοπίστηκαν τα ηλεκτρονικά ίχνη και εξακριβώθηκαν τα στοιχεία ταυτότητας των εμπλεκόμενων προσώπων.

Όπως διαπιστώθηκε από την ψηφιακή διαδικτυακή έρευνα, οι κατηγορούμενοι διαμοίραζαν το κωδικοποιημένο τηλεοπτικό σήμα σε τουλάχιστον 1.018 επιβεβαιωμένους χρήστες του διαδικτύου, που κατείχαν ειδικές συσκευές αποκωδικοποίησης. Σύμφωνα με εκτίμηση της συνδρομητικής εταιρείας, το ποσό της οικονομικής ζημίας από την συγκεκριμένη παράνομη δραστηριότητα ξεπερνά τις 890.000 ευρώ, συνυπολογιζομένης της ζημίας του Ελληνικού Δημοσίου από Φ.Π.Α. και το ποσοστό, που προβλέπει η υφιστάμενη Σύμβαση μεταξύ των δύο μερών. Οι συλληφθέντες με τη σχηματισθείσα σε βάρος τους δικογραφία οδηγήθηκαν στις τοπικές Εισαγγελικές Αρχές. Παράλληλα ενημερώθηκαν οι αρμόδιες Δ.Ο.Υ., για τη διερεύνηση της υπόθεσης όσο αφορά στο φορολογικό σκέλος και τα συναφή αδικήματα. Σύμφωνα με έκθεση της συνδρομητικής εταιρείας, η οικονομική ζημιά που έχει υποστεί το Ελληνικό Δημόσιο, τα έτη 2008, 2009 και 2010, από την παράνομη διανομή τηλεοπτικού συνδρομητικού σήματος, μέσω διαδικτύου, ανέρχεται στο ποσό των 17.089.920 ευρώ.