ΕΛΛΑΔΑ

Αχτίδες αισιοδοξίας στην Χίο – Μαίνονται πυρκαγιές σε όλη τη χώρα

Αχτίδες αισιοδοξίας στην Χίο – Μαίνονται πυρκαγιές σε όλη τη χώρα

Μέχρι και 51 πυρκαγιές ξέσπασαν σήμερα από τις 6 το πρωί έως και τις 8 το βράδυ σε όλη την χώρα.

Στην Χίο η πυρκαγιά κατευθύνεται κεντρικά και βόρεια ανοίγοντας σε δύο μέτωπα, το ένα προς Σιδηρούντα, που φαίνεται να είναι και το πιο επικίνδυνο και το άλλο προς Προβατά, όπου το επιστρέφει σε περιοχές που έχουν ήδη πληγεί όπως τα Αυγώνυμα και το Αναβατό. Για τις τελευταίες περιοχές όμως η φωτιά δεν έχει αρκετή δύναμη και έτσι στην Πυροσβεστική εκφράζουν συγκρατημένη αισιοδοξία ότι ίσως ακόμα και τη νύχτα να καταφέρουν να την ελέγξουν και να μείνει ένα μέτωπο μόνο ενεργό. Το ουσιαστικό πρόβλημα θα είναι το πρωί, όπου σύμφωνα με την Πυροσβεστική Υπηρεσία η ΕΜΥ προβλέπει ανέμους εντάσεως 8 και τοπικά 9 μποφόρ, που θεωρείται δεδομένο, ότι θα δώσει αναζωπυρώσεις και έτσι το στοίχημα θα είναι να περιφρουρηθεί το τεράστιο μέτωπο, αφού πρώτα τη νύχτα γίνει το καλύτερο δυνατό για να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά τα πιο ενεργά σημεία.

Η έκταση που έχει απανθρακωθεί υπολογίζεται μέχρι στιγμής περίπου στα 75.000 στρέμματα δάσους και καλλιεργειών, ενώ έχει καταστραφεί και παραπάνω από το 30% των μαστιχόδεντρων στο νησί. Στη Χίο μάχη με τις φλόγες δίνουν 120 πυροσβέστες με 50 οχήματα, 110 άτομα πεζοπόρο, 50 εθελοντές και 79 στρατιώτες, 11 υδροφόρα οχήματα (Ο.Τ.Α. και ιδιωτικά), ενώ ένας πυροσβέστης τραυματίστηκε ελαφρά στο πόδι. Στην υπόλοιπη Επικράτεια υπό μερικό έλεγχο έχουν τεθεί οι πυρκαγιές στο Πήλιο, στην Άνδρο, στα Πηγάδια Μεσσηνίας και στην Αρεόπολη.

Σε εξέλιξη παραμένουν τα δύο μέτωπα των πυρκαγιών σε Ζάκυνθο, στο Σκουτάρι Λακωνίας, στο Αφράτο Αγρινίου, στην Δάριζα Αργολίδας στην Τροιζηνία και στον Σολωμό Κορινθίας, όπου ευτυχώς οι πυροσβέστες κατάφεραν να εμποδίζουν την πορεία της φωτιάς προς ένα πρατήριο καυσίμων, ενώ πριν από λίγο δόθηκε και πάλι στην κυκλοφορία η Παλαιά Εθνική Οδός Κορίνθου – Άργους. Με απόφαση του Αρχηγού του Π.Σ. τέθηκε σε γενική επιφυλακή το πυροσβεστικό προσωπικό Δυτικής Ελλάδας, Βορείου Αιγαίου, Πελοποννήσου και Ιονίων Νήσων, ενώ σε μερική επιφυλακή τέθηκε το πυροσβεστικό προσωπικό στις υπόλοιπες περιφερειακές διοικήσεις της Π.Υ στη χώρα.

Διαβάστε επίσης:

Τραγική η κατάσταση στη Χίο – Πυρκαγιές σε όλη την Επικράτεια

Πύρινη λαίλαπα απειλεί τα μαστιχοχώρια