ΕΛΛΑΔΑ

Η πρώτη ποινή για το ληστή της Πάρου

Η πρώτη ποινή για το ληστή της Πάρου

Την πρώτη του ποινή εισέπραξε ο 29χρονος Αναστάσιος Θεοφίλου από το Αυτόφωρο Τριμελές Πλημμελειοδικείο της Αθήνας.

Οι δικαστές έκριναν τον κατηγορούμενο ένοχο για τα αδικήματα της απείθειας και της αντίστασης κατά της αρχής στο πλαίσιο της σύλληψης του στο Μοναστηράκι αλλά αθώο για ψευδή δήλωση στοιχείων και τον καταδίκασαν σε ποινή 15 μηνών με τριετή αναστολή.

Ο ίδιος απολογούμενος τόνισε ότι είναι αναρχικός και υποστήριξε πως δεν είχε ποτέ εμπλοκή με την αστυνομία.

«Είμαι φοιτητής στο μεταπτυχιακό της Θεολογικής. Κατοικώ μόνιμα στη Θεσσαλονίκη. Κατά περιόδους ερχόμουν στην Αθήνα. Σκόπευα να μετακομίσω. Δεν πρόλαβα να μείνω κάπου. Ήμουν Αθήνα λίγες ώρες. Ήρθαν 3-4 ορμήξανε πάνω μου. Δεν κατάλαβα ότι ήταν αστυνομικοί. Δεν κλότσησα, δεν αντιστάθηκα. Με δέσανε και με πήγαν στο τμήμα. Δεν μου είπαν τίποτα. Αναρχικός είμαι, γίνονται αυτά. Για αυτό δεν ρώτησα τι γίνεται. Είχα ενεργή δράση στις κινητοποιήσεις. Δεν είχα ποτέ καμία εμπλοκή με την αστυνομία. Μου είπαν ότι θέλουν αποτυπώματα. Τους απάντησα ότι δεν ξέρω αν είναι νόμιμο. Μου είπαν ότι είναι. Τα πήραν. Δεν είπα που μείνω γιατί δεν ήξερα ακόμα. Είχα μια-δυο επιλογές. Θεωρώ ότι είναι μια τυπική διαδικασία να καταθέτουν ότι αντιστάθηκα. Με έχουν προσαγάγει άλλη μια φορά πριν πέντε χρόνια. Ένας φίλος μου είχε κλωτσήσει ένα αμάξι. Δεν βρίσκω το λόγο γιατί έπρεπε να δώσω γενετικό υλικό. Δεμένος ήμουν. Δεν μπορούσα να αντιδράσω. Έγιναν όλα γρήγορα. Δεν ήξερα και για δικηγόρο», είπε στην απολογία του ο Τάσος Θεοφίλου.

Νωρίτερα, αναγνώστηκαν οι καταθέσεις των αστυνομικών που συνέλαβαν τον 29χρονο οι οποίοι βρίσκονται σε έκτακτη υπηρεσία εκτός Αθηνών και δεν κατάφεραν να προσέλθουν στο δικαστήριο για να εξεταστούν ως μάρτυρες.

Από τις καταθέσεις προκύπτει ότι έγιναν δυο τηλεφωνήματα από αγνώστους. Ο πρώτος περιέγραψε τα χαρακτηριστικά του κατηγορούμενου λέγοντας ότι ονομάζεται Τάσος ενώ ανέφερε επίσης που συχνάζει συνδέοντας τον με τη ληστεία στην Πάρο.

Ο δεύτερος τον συνέδεσε με την οργάνωση Συνομωσία Πυρήνων της Φωτιάς. Οι αστυνομικοί τον εντόπισαν στον Κεραμικό και υποστηρίζουν ότι όταν του ζήτησαν στοιχεία, αρνήθηκε να τα δώσει και αντιστάθηκε. Τον οδήγησαν στην υπηρεσία και εκεί δια της βίας του πήραν αποτυπώματα και γενετικό υλικό.

Αρχικά ο συνήγορος του κατηγορούμενου Σπ. Φυτράκης ζήτησε 15νθήμερη προθεσμία αλλά στη συνέχεια απέσυρε το αίτημα.

Σημειώνεται ότι για την αιματηρή ληστεία στην Πάρο αλλά και για την υπόθεση των «Πυρήνων της Φωτιάς» ο Θεοφίλου θα απολογηθεί αύριο.

Διαβάστε επίσης: Ο δικηγόρος του Θεοφίλου αμφισβητεί τον τρόπο λήψης DNA

Τι βρήκαν οι αστυνομικοί στο σπίτι του Θεοφίλου στη Λαμία