ΕΛΛΑΔΑ

Στο τραπέζι η εκ περιτροπής εργασία στο Δημόσιο

Στο τραπέζι η εκ περιτροπής εργασία στο Δημόσιο

Την εκ περιτροπής εργασία στο Δημόσιο φαίνεται ότι εξετάζει η κυβέρνηση, θέλοντας να αποφύγει την εφαρμογή της εργασιακής εφεδρείας, που προκαλεί την έντονη αντίδραση της Δημοκρατικής Αριστεράς.

Η κυβέρνηση εξετάζει ως εναλλακτική επιλογή την εφαρμογή ενός σχεδίου εκ περιτροπής εργασίας των δημοσίων υπαλλήλων, που θα λαμβάνουν το 70% του μισθού τους παρέχοντας τις υπηρεσίες τους για τρεις εβδομάδες κάθε μήνα.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, το σχέδιο προβλέπει εργασία για τρεις εβδομάδες το μήνα με περικοπή των αποδοχών κατά 30%. Το οικονομικό επιτελείο θεωρεί ότι το συγκεκριμένο σχέδιο έχει ως πλεονέκτημα ότι οι υπάλληλοι που θα υπαχθούν σε αυτό, θα λαμβάνουν μισθό 30% λιγότερο και όχι 50%, όπως θα συμβεί με την περίπτωση της εργασιακής εφεδρείας.

Πέραν των αντιδράσεων που αναπόφευκτα θα προκύψουν, άγνωστο παραμένει αν η συγκεκριμένη πρόταση προσκρούει ή είναι συμβατή με διατάξεις του Συντάγματος. Ως εκ τούτου, το σχέδιο θα αφορά μόνον σε υπαλλήλους που θα θελήσουν να μετέχουν σε αυτό εθελοντικά.

Σύμφωνα με όσους έχουν εισηγηθεί το συγκεκριμένο σχέδιο, η εκ περιτροπής εργασία μπορεί να γίνει δεκτή από συγκεκριμένες κατηγορίες δημοσίων υπαλλήλων, όπως πχ μητέρες με ανήλικα τέκνα ή εργαζόμενους που διαθέτουν παράλληλη εργασία και στον ιδιωτικό τομέα.

Διαβάστε επίσης:

Εφεδρεία τέλος, έρχεται η διαθεσιμότητα!

Η τρόικα ζητά την κατάργηση του πενθήμερου