ΕΛΛΑΔΑ

Έλληνες καθηγητές σε Αλβανικά Πανεπιστήμια

Έλληνες καθηγητές σε Αλβανικά Πανεπιστήμια

Καθηγητές Πανεπιστημίου από την Ελλάδα προσεγγίζουν αλβανικά και βουλγαρικά πανεπιστήμια, που προσφέρουν μάλιστα και καλό εισόδημα.

Λόγω της κρίσης, αρκετοί Έλληνες καθηγητές κάνουν χρήση της τριετούς αναστολής καθηκόντων άνευ αποδοχών, προκειμένου να διδάξουν έναντι αδράς αμοιβής σε πανεπιστήμια της Σαουδικής Αραβίας και του Κατάρ.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Καθημερινή», ενδιαφέρον για Έλληνες πανεπιστημιακούς έχουν δείξει αλβανικά και βουλγαρικά πανεπιστήμια.

Ο πρύτανης του πανεπιστημίου Ιωαννίνων, κ. Τριαντάφυλλος Αλμπάνης αναφέρεται στην πρώτη προσέγγιση που είχε με εκπροσώπους ιδιωτικών αλβανικών πανεπιστημίων, στα πλαίσια συνεδρίου που αφορούσε σε ερευνητικές συνεργασίας. Στην Αλβανία λειτουργούν επτά ιδιωτικά πανεπιστήμια, που ακολουθούν ευρωπαϊκό ή αμερικανικό πρόγραμμα σπουδών στο πλαίσιο συνεργασιών με αντίστοιχα ΑΕΙ.

Οι εκπρόσωποι των αλβανικών πανεπιστημίων θέλησαν να μάθουν αν οι καθηγητές του πανεπιστημίου Ιωαννίνων- κυρίως γιατροί- επιθυμούν να διδάξουν για ορισμένες ώρες της εβδομάδας στα πανεπιστήμια της Αλβανίας.

Το πακέτο της προσφοράς περιλαμβάνει διαθέσιμο αυτοκίνητο από τα ελληνοαλβανικά σύνορα (την Κακαβιά, η οποία απέχει περί τις 4 ώρες από τα Τίρανα), μισθό, καθώς και πληρωμένα όλα τα έξοδα διατροφής και στέγασης. Φυσικά, στην πρόταση περιλαμβάνεται και η επιστροφή του Έλληνα καθηγητή από τα Τίρανα στην Κακαβιά.

Παράλληλη διδασκαλία

Φυσικά, θα πρέπει να γίνει διευθέτηση του προγράμματος διδασκαλίας στο ελληνικό πανεπιστήμιο. Η νομοθεσία απαιτεί από τους πανεπιστημιακούς να διδάξουν από 6 έως 14 ώρες και να έχουν φυσική παρουσία τουλάχιστον τρεις ημέρες. Ως εκ τούτου, αυτοί που θα θελήσουν να διδάξουν και στην Αλβανία, μπορούν να βρίσκονται τρεις ημέρες στην Ελλάδα και δυο μέρες εκεί.

Ανάλογες προτάσεις έχουν δεχθεί από βουλγαρικά πανεπιστήμια καθηγητές της Ιατρικής Σχολής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, η οποία έχει έδρα στην Αλεξανδρούπολη.