ΕΛΛΑΔΑ

Τυφλοί και δυσλεκτικοί σε Ύδρα και Ζάκυνθο

Τυφλοί και δυσλεκτικοί σε Ύδρα και Ζάκυνθο

Ζάκυνθος και Ύδρα βρέθηκαν στο μάτι του κυκλώνα λόγω ορισμένων περίεργων... συμπτώσεων. Για την ακρίβεια, συμπτώσεις που βγάζουν μάτι!

Στο πανέμορφο νησί του Ιονίου, πριν από λίγο καιρό, αποκαλύφθηκε ότι από τους 35.000 κατοίκους της Ζακύνθου, οι 700 ήταν τυφλοί και έπαιρναν μάλιστα και ειδικά επιδόματα. Δηλαδή, το 2% των κατοίκων ήταν τυφλοί, πρωτοφανές ποσοστό...

Αντίστοιχα, στο άλλο όμορφο και ιστορικό νησί, την Ύδρα, έχει ενσκήψει μία ενδημική νόσος που λέγεται... δυσλεξία.

Η νόσος... έχει προσβάλει το Λύκειο της Ύδρας εδώ και τρία χρόνια. Το 50 % σχεδόν των μαθητών, στην κρίσιμη Γ΄ Λυκείου, εμφανίζει πιστοποιητικά δυσλεξίας και βέβαια δεν δίνει πανελλήνιες γραπτές εξετάσεις για την εισαγωγή στα ΑΕΙ και τα ΤΕΙ, όπως όλοι οι άλλοι μαθητές αλλά εμπίπτει στις διατάξεις περί ειδικής αγωγής.

Στη Ζάκυνθο ξεσηκώθηκε σάλος. Αποκαλύφθηκε ότι έπαιρναν επίδομα τυφλού άνθρωποι με δίπλωμα οδήγησης, ένας μάλιστα ήταν και ταξιτζής.

Μπροστά σε αυτή την κραυγαλέα περίπτωση, το Υπουργείο Υγείας διέταξε επανέλεγχο και -όπως αποκαλύφθηκε- από τις 350 περιπτώσεις, που έχουν επανεξεταστεί μέχρι σήμερα, μόνο οι 23 ήταν τυφλοί.

Όλοι χρησιμοποιούσαν ψευδή πιστοποιητικά, που επιβεβαίωναν την αδυναμία όρασης και που κατά σύμπτωση, είχαν την ίδια προέλευση. Ήταν από τον ίδιο γιατρό. Ο γιατρός αυτός απομακρύνθηκε από τη Ζάκυνθο και σήμερα βρίσκεται στον Πύργο.

Αντίστοιχα στην Ύδρα, όλα τα πιστοποιητικά δυσλεξίας προέρχονταν από το ίδιο Ιατροπαιδαγωγικό Κέντρο, το Μιχαλίνειο στον Πειραιά.

Η φυσιολογική αντιστοιχία τυφλών είναι 0,2% και δυσλεκτικών γύρω στο 3-4 % και αυτό με διαβαθμίσεις. Αντιλαμβάνεται κανείς τι έχει γίνει...

Στην υπόθεση της Ζακύνθου, η κάθαρση επήλθε από την πολιτική βούληση του Υπουργείου Υγείας, που αποφάσισε να ξεκαθαρίσει την υπόθεση και να αποδειχθεί ποιοι είναι πραγματικά τυφλοί και ποιοι όχι.

Και τελικά το θαύμα έγινε... οι τυφλοί ανέβλεψαν και είδαν το φως τους. Μένει, βεβαίως, να επιστρέψουν και τα χρήματα από τα επιδόματα που έπαιρναν για χρόνια.

Στην υπόθεση της Ύδρας η έρευνα της Δικαιοσύνης για τα πιστοποιητικά δυσλεξίας, μετά από παραγγελία του κ. Σακελάκου, προχωρά με αργούς ρυθμούς. Σε αυτή την εξέλιξη συμβάλλει το πέπλο πολιτικής προστασίας και συγκάλυψης που έχει απλωθεί και προσπαθεί να συμμαζέψει τα ασυμμάζευτα. Δεν έχει κινηθεί η ΔΥΠΕ, όπως συνέβη στην περίπτωση της Ζακύνθου, ενώ ο Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης κ. Κουμέντος «σφυρίζει» αδιάφορα.

Προσποιείται ότι δεν ξέρει και δεν έχει ακούσει τίποτα και στο μεταξύ οι φουρνιές και οι γενιές των δυσλεκτικών πάνε κι έρχονται...

Φυσικά οι εξελίξεις που έρχονται, εντός της εβδομάδας, θα ξεπεράσουν και θα εκθέσουν πολλούς.

Αναρωτιέται όμως κανείς γιατί δεν γίνεται και γιατί κάποιοι αρνούνται ένα έλεγχο πιστοποίησης που θα απεδείκνυε, όπως και στη Ζάκυνθο, ποιοι είναι οι πραγματικοί και ποιοι οι «μαϊμού-δυσλεκτικοί».

Σε όλα αυτά πρέπει να επισημάνουμε και τη διαφορετική στάση των τοπικών αρχών σε Ζάκυνθο και Ύδρα.

Ο Δήμαρχος Ζακύνθου κ. Μποζίκης έχει μπει μπροστά στην προσπάθεια για την κάθαρση και την τιμωρία των επίορκων αλλά και όσων επιχειρούν να εξαπατήσουν το κράτος τη στιγμή που γίνονται οριζόντιες περικοπές μισθών και συντάξεων.

Αντίθετα ο Δήμαρχος Ύδρας κ. Κοτρώνης κρύβεται επιμελώς. Και όταν στριμώχνεται, όπως πρόσφατα στη ΝΕΤ, το παίζει «Δεν είδα, δεν ξέρω, δεν άκουσα, δεν έχω ανάμειξη».

Ο ίδιος μπορεί να μην έχει ανάμειξη αλλά ας κοιτάξει γύρω του και κυρίως δίπλα του.