ΕΛΛΑΔΑ

Στη δικαιοσύνη και οι κλινικές για την πληρωμή τους

Στη δικαιοσύνη και οι κλινικές για την πληρωμή τους

Με αγωγές διεκδικούν οι ιδιωτικές κλινικές τις οφειλές των Ταμείων, ύψους 780 εκ. ευρώ.

Δέσμευση του υπουργείου Υγείας για τον προσδιορισμό χρονοδιαγράμματος πληρωμής των ιδιωτικών κλινικών, ζήτησαν οι εκπρόσωποι του Συνδέσμου Ελληνικών Κλινικών (ΣΕΚ) σε συνάντηση που είχαν σήμερα με τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας κ. Μάριο Σαλμά και την ηγεσία του ΕΟΠΥΥ.

Διαφορετικά, για τις οφειλές των Ασφαλιστικών Ταμείων προς τις Κλινικές, ποσού 780 εκατ. ευρώ, της περιόδου 2007 έως 31.12.2011, θα υποβληθούν αγωγές για το κεφάλαιο και τις νόμιμες προσαυξήσεις. Οι αγωγές θα υποβληθούν τις επόμενες ημέρες για να αποφευχθεί ο κίνδυνος παραγραφής τους.

Εφόσον στις επόμενες ημέρες δεν υπάρξουν, σαφείς, δεσμευτικές και οριοθετημένες χρονικά λύσεις για την πληρωμή των τρεχουσών υποχρεώσεων του ΕΟΠΥΥ προς τις Κλινικές, θα δρομολογηθούν νομικές και άλλες ενέργειες που απορρέουν από τη σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ.

Για τη δυνατότητα συμψηφισμού των υποχρεώσεων προς τα Ασφαλιστικά Ταμεία και το Ελληνικό Δημόσιο με τις απαιτήσεις του κλάδου, ο ΣΕΚ θα περιμένει την υλοποίηση της δέσμευσης του Αναπληρωτή Υπουργού Υγείας κ. Σαλμά μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου.

Επίσης μέχρι το τέλος του μηνός, θα περιμένει ο ΣΕΚ να απαλειφθεί η παρακράτηση που πραγματοποιεί ο ΕΟΠΥΥ ακόμα και από τις προκαταβολές. Διαφορετικά θα υπάρξει προσφυγή στα αρμόδια ελληνικά και ευρωπαϊκά δικαστήρια.

Το ενδεχόμενο αλλαγής του ποσοστού αποζημίωσης ορισμένων κατηγοριών ασφαλισμένων του ΕΟΠΥΥ, ο ΣΕΚ χαρακτήρισε επιπόλαιη και πρόχειρα διατυπωμένη πρόταση και υπενθύμισε ότι οι Ιδιωτικές Κλινικές έχουν συγκεκριμένη τριετούς διάρκειας σύμβαση συνεργασίας με τον ΕΟΠΥΥ.

Όσον αφορά τον προϋπολογισμό του ΕΟΠΥΥ και τις αιτιάσεις περί υπέρβασης των δαπανών των Ιδιωτικών Κλινικών, ο ΣΕΚ τις διέψευσε κατηγορηματικά, δήλωσε ότι τα στοιχεία ότι είναι απολύτως ανακριβή και ζήτησε εγγράφως από τον ΕΟΠΥΥ να υποβληθούν άμεσα και αναλυτικά στοιχεία και προκάλεσε τους αρμόδιους του ΕΟΠΥΥ να δημοσιοποιήσουν αναλυτικά ανά ΚΕΝ και ανά Νοσοκομείο (Ιδιωτικό και Δημόσιο), τα στοιχεία οποιασδήποτε περιόδου του 2012 έχουν στη διάθεσή τους.

Ο ΣΕΚ επισήμανε πως «τα αναληθή στοιχεία που παρουσιάζονται κατ’ επανάληψη δεν μπορεί να δικαιολογήσουν την υποχρηματοδότηση του ΕΟΠΥΥ, ούτε ασφαλώς τα ελλείμματα οργάνωσης και λειτουργίας του». Ζήτησε επίσης να δοθούν τα πρακτικά της πρόσφατης συνάντησης με τους τεχνικούς συμβούλους της Τρόικας στους οποίους αμέσως θα απαντήσει ο Σύνδεσμος, «τεκμηριωμένα, στα άδικα και λανθασμένα συμπεράσματά τους».

Σε σχετική ανακοίνωση του Συνδέσμου επισημαίνεται ακόμη ότι «τα περισσότερα από τα προβλήματα του ΕΟΠΥΥ απαιτούν άμεση αντιμετώπιση από όλα τα κόμματα και θα πρέπει κατ’ ελάχιστο να αποτελέσουν θέμα συζήτησης των τριών Αρχηγών των κομμάτων της συγκυβέρνησης» και προειδοποίησε θα αναλάβουν κοινή δράση με τους λοιπούς παρόχους υγείας για την αντιμετώπιση του προβλήματος.