ΕΛΛΑΔΑ

Κομοτηνή: Bεντέτα στο μαχαλά με νεκρό 28χρονο περαστικό

Κομοτηνή: Bεντέτα στο μαχαλά με νεκρό 28χρονο περαστικό

Για τα μάτια της 16χρονης Σουνάι ο καβγάς των δύο οικογενειών.Μια βεντέτα που την ζει όλος ο μαχαλάς στο τέρμα Αδριανουπόλεως, αλλά δε επεμβαίνει κανένας και διαρκεί.

Έπεσαν 200 σφαίρες γινόταν ανταλλαγή πυρών κανένας δεν είναι σε θέση να περιγράψει με σαφήνεια ποιος πυροβολούσε ποιον. Όλοι όμως μιλούν για μια βεντέτα που υπάρχει για τα μάτια της 16χρονης Σουνάι που την διεκδικούσε ο νεαρός γόνος μιας οικογένειας αλλά η ίδια τον περιφρόνησε κι επέλεξε να παντρευτεί τον γιο της άλλης οικογένειας...

Από τότε υπάρχουν διαρκείς αψιμαχίες, φραστικές αντεγκλήσεις, ξυλοδαρμοί, αλλά και πυροβολισμοί. Κανένας δεν θέλει να υπάρχει αυτή η κατάσταση, αλλά δεν γίνεται και τίποτα. Βρεθήκαμε στον μαχαλά μετά τον θανάσιμο τραυματισμό χθες βράδυ ενός 28χρονου πατέρα, ο οποίος απλά όταν άκουσε τους πυροβολισμούς βγήκε από το σπίτι του στην οδό Αδριανουπόλεως στον ονομαζόμενο «Τενεκέ μαχαλά» Κομοτηνής να δει τι συμβαίνει και τα σκάγια τον γάζωσαν στο κεφάλι και το στήθος. Δεν εμπλεκόταν πουθενά, ήταν ένα αθώο θύμα.

«Έφυγε τζάμπα τζαμπαντάν θα μας πουν» οι άνθρωποι. Οι νέοι αναλαμβάνουν πρωτοβουλία με τον Γιάννη Δημόπουλο πρόεδρο των Ελλήνων Ρομ να μαζέψουν ταυτότητες, να συγκεντρωθούν, να μιλήσουν για το τι μέλλει γενέσθαι, να βρεθούν με τον αστυνομικό διευθυντή Ροδόπης και να υπάρξει ένα κλίμα ηρεμίας. «Εμείς μαζεύουμε χρήματα για να τον σηκώσουμε, να κάνουμε την κηδεία. Πρέπει να σταματήσει αυτή η κατάσταση. Σκεφτόμαστε να πάρουμε το νόμο στα χέρια μας. Και οι αστυνομικοί ψυχή κουβαλούν οι άνθρωποι, το σκεφτόταν να μπουν στο μαχαλά, και με το δίκιο τους. Ένας αδικοχαμένος έφυγε με δύο παιδάκια. Αν είναι δυνατόν και ζούμε στο 2012».

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελλήνων Ρομά Θράκης και διασποράς Αχμέτ Μουφίτ μιλά με λύπη για το θλιβερό συμβάν. «Πρέπει να σταματήσουν αυτές οι αντεγκλήσεις. Άδικα πέθανε ένα άγιο παλικάρι που δεν έφταιγε σε τίποτα. Όλοι φοβούνται να μην γίνει άλλο φονικό και δικαιολογημένα. Το θέμα είναι να δε το κράτος το πρόβλημα να δικάσουν τους υπαίτιους, να σταματήσουν. Να μην έχουμε κι άλλα θύματα.

Στον οικισμό όλοι είναι έξω από το σπίτι του αθώου θύματος. Κλαίνε μοιρολογούν τον άδικο χαμό του. Ήταν πατέρας δύο ανήλικων παιδιών. Υπάρχουν έντονες συζητήσεις και οι μεγαλύτεροι κάθονται οκλαδόν στην αυλή και κατά μήκος του δρόμου περίλυποι. Η αγανάκτηση είναι έκδηλη να μην ξανασυμβούν τέτοια περιστατικά.

Στο τέρμα Αδριανουπόλεως ζουν πάνω από 2000 κάτοικοι σε μια υποβαθμισμένη περιοχή με δίχως τουαλέτες, με κοινόχρηστες βρύσες και τα στοιχειώδη ενώ εκκρεμεί χρόνια η μεταστέγασή τους σε άλλη περιοχή με την κατασκευή σπιτιών από κονδύλια της Ευρωπαϊκής Ένωσης κι εθνική συμμετοχή. Τώρα με την οικονομική κρίση στην χώρα μας ακόμη και αυτά τα προγράμματα χτυπούν πίσω. Το αστυνομικό δελτίο αρκείται απλά να περιγράψει το συμβάν και να αναφέρει ότι διεξάγεται έρευνα για τον εντοπισμό και την σύλληψη των δραστών.

ΠΗΓΗ ΧΡΟΝΟΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ