ΕΛΛΑΔΑ

Τσόμσκι προς Ε.Ε. και τρόικα: «Σταματήστε να καταστρέφετε την Ελλάδα!»

Τσόμσκι προς Ε.Ε. και τρόικα: «Σταματήστε να καταστρέφετε την Ελλάδα!»

Ο κορυφαίος αμερικανός διανοητής Νόαμ Τσόμσκι σε ραδιοφωνική του συνέντευξη μίλησε για την Ελλάδα και καταφέρθηκε κατά της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τις τρόικας για τις πρακτικές που ακολουθούν.

"Οι πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης καταστρέφουν την Ελλάδα", ανέφερε ο 83χρονος καθηγητής.

Συμπλήρωσε ωστόσο ότι δεν ενστερνίζεται θεωρίες συνωμοσίας, ούτε πιστεύει ότι η ΕΕ έχει κάποιο σκοτεινό σχέδιο και προσπαθεί επίτηδες να διαλύσει την Ελλάδα και την οικονομία της, αλλά ότι απλώς ακολουθεί λάθος πολιτική με τις χρεωμένες χώρες.

«Τα μέτρα λιτότητας είναι βέβαιο ότι δε μπορούν να αναθερμάνουν μία οικονομία, ούτε να αποπληρώσουν ένα χρέος. Αντίθετα το χρέος φουσκώνει. Και δεν είναι πως αυτές οι πολιτικές δεν δουλεύουν επί του παρόντος και θα αποδώσουν αργότερα. Αυτές οι πολιτικές δεν θα αποδώσουν καρπούς ποτέ», δήλωσε.

Και πρόσθεσε: «Ο ελληνικός λαός έχει πιεστεί περισσότερο από όσο αντέχει και ότι το επίπεδο ζωής του Έλληνα έχει επιστρέψει στη δεκαετία του '60».

Ο Τσόμσκι όμως επιτέθηκε και κατά των προηγούμενων ελληνικών κυβερνήσεων.

Όπως είπε «ποτέ δεν βοήθησαν την κατάσταση. Υπάρχουν πολλά εσωτερικά προβλήματα στην Ελλάδα. Δε μπορείς να τα χρεώσεις όλα στην Τρόικα, αν και νομίζω ότι οι πολιτικές της είναι πράγματι κακές. Η ελληνική είναι μία δυσλειτουργική κοινωνία, από πολλές απόψεις. Για παράδειγμα οι πλούσιοι δεν πληρώνουν φόρους και, ναι ξέρω ότι αυτό γίνεται παντού, αλλά στην Ελλάδα η κατάσταση παραπάει. Επίσης υπάρχει μία άχρηστη και ζημιογόνα γραφειοκρατία που και αυτή οδήγησε στην κρίση».

Ωστόσο έσπευσε να υπερασπιστεί ξανά τους Έλληνες λέγοντας ότι δεν πρέπει να τους «κολλάμε» στερεότυπα.

«Οι βορειοευρωπαίοι κατηγορούν τους Έλληνες ότι δε δουλεύουν αρκετά. Αυτό δεν είναι αλήθεια.

Οι Έλληνες δουλεύουν πολύ περισσότερο από κάθε βορειοευρωπαίο» είπε χαρακτηριστικά.