ΕΛΛΑΔΑ

«Απαράδεκτη η απόφαση για πώληση βρεφικού γάλακτος από σούπερ μάρκετ»

«Απαράδεκτη η απόφαση για πώληση βρεφικού γάλακτος από σούπερ μάρκετ»

«Πρόβα τζενεράλε» για την μεταφορά των φαρμάκων στα σούπερ μάρκετ

Απαράδεκτη και πολιτικά ανεύθυνη είναι η απόφαση του υπουργού Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη να πωλείται το γάλα πρώτης βρεφικής ηλικίας στα σούπερ μάρκετ, δήλωσε ο πρόεδρος του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεόδωρος Αμπατζόγλου.

Ο πρόεδρος του ΠΦΣ υπογράμμισε ότι με την απόφαση αυτή παρακάμπτονται αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας, του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, και οι νόμοι που υπάρχουν σήμερα, αντιμετωπίζοντας τα παρασκευάσματα για τα βρέφη ως ένα απλό καταναλωτικό προϊόν. Και πρόσθεσε πως πρόκειται για μια χυδαία, «της αγοράς» άποψη, η οποία αποδεικνύεται εξαιρετικά επικίνδυνη, για όλα τα προϊόντα υγείας που διακινούνται στην Ελλάδα.

Ο αντιπρόεδρος του ΠΦΣ Κυρ. Θεοδοσιάδης, επεσήμανε ότι «για λόγους προστασίας της Δημόσιας Υγείας, από το 1981, η Ελλάδα υπέγραψε τον κώδικα εμπορίας υποκαταστάτων μητρικού γάλακτος, τον οποίο υιοθετεί και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας. Ο κώδικας αυτός, προβλέπει ότι το πρώτης βρεφικής ηλικίας γάλα, δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται απλά ως τροφή, γιατί υποσκάπτει το μητρικό θηλασμό. Μόλις πέρυσι, στις ΗΠΑ, ο μη θηλασμός, κόστισε τη ζωή σε 900 βρέφη»…

Σύμφωνα με τον κ. Θεοδοσιάδη, η Πολιτεία οφείλει να ενισχύσει τον μητρικό θηλασμό με ενημερωτικές εκστρατείες, καθώς μόνο το 10% των μητέρων θηλάζει τους πρώτους τρεις μήνες της ζωής του βρέφους, ενώ μόνο το 4% συνεχίζει και τους επόμενους τρεις μήνες, μέχρι δηλαδή τη συμπλήρωση των πρώτων έξι μηνών ζωής του βρέφους.

Ο αντιπρόεδρος του ΠΦΣ, θεώρησε την απόφαση του υπουργείου Ανάπτυξης για τα βρεφικά γάλατα ως «πρόβα τζενεράλε» για τη μεταφορά και των φαρμάκων στα σούπερ-μάρκετ και έφερε ως αντεπιχείρημα το γεγονός ότι σε άλλες χώρες, τα μεγάλα πολυκαταστήματα που όντως πουλάνε και φάρμακα, βρίσκονται εκτός πόλεων, έξω από τα πολεοδομικά συγκροτήματα.