ΕΛΛΑΔΑ

Περικοπές στις αποδοχές των δικαστών που δεν ανεβαίνουν στις έδρες

Περικοπές στις αποδοχές των δικαστών που δεν ανεβαίνουν στις έδρες

«Μαχαίρι» στις αποδοχές των δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών που κατέρχονται σε στάσεις εργασίας βάζουν ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ιωάννης Τέντες και ο προϊστάμενος της Επιθεώρησης των δικαστών και δικαστηρίων, αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου Γεώργιος Χρυσικός σε μια προσπάθεια να σταματήσουν τις συνεχιζόμενες από τις 17 Σεπτεμβρίου κινητοποιήσεις των δικαστών οι οποίες έχουν παραλύσει το χώρο της δικαιοσύνης.

Όπως είναι γνωστό οι δικαστικοί διαμαρτύρονται για τις νέες περικοπές στους μισθούς τους που επιβλήθηκαν με το μνημόνιο 3.

Οι κ.κ Τέντες και Χρυσικός ζητούν από τους εισαγγελείς Εφετών και τους διευθύνοντες τα Εφετεία και Πρωτοδικεία της χώρας να μεριμνήσουν για την εφαρμογή του Οργανισμού των Δικαστηρίων, όπως αυτός τροποποιήθηκε επί υπουργίας Μιλτιάδη Παπαϊωάννου με τον οποίο επιτρέπεται η περικοπή – μείωση των αποδοχών των δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών ανάλογα με την απόδοσή τους.

Στο σχετικό έγγραφο των κ.κ Τέντε και Χρυσικού διευκρινίζεται μάλιστα ότι οι περικοπές των αποδοχών θα γίνουν για όσους δικαστικούς και εισαγγελικούς λειτουργούς συνεχίζουν «υπαιτίως» τις διακοπές και αναβολές των δικών, όπως και σε εκείνους που έχουν αναστείλει την έκδοση δικαστικών αποφάσεων.

Σύμφωνα με πληροφορίες πρώτα από όλα θα ελεγχθούν από τους επιθεωρητές των δικαστηρίων οι δικαστές εκείνοι που δίνουν κατευθείαν αναβολές εκδίκασης των υποθέσεων από τις 10 π.μ., επικαλούμενοι ότι οι γραμματείς δεν επιστρέφουν στην έδρα μετά το πέρας του ωραρίου (3 μ.μ.) για να εκδικαστούν οι υποθέσεις.

Πάντως, η σχετική διάταξη του Οργανισμού των Δικαστηρίων δεν είναι άμεσης εφαρμογής, καθώς προβλέπει συγκεκριμένη διαδικασία εκτέλεσης. Δηλαδή, ο δικαστής ή ο εισαγγελέας που είναι υπαίτιος για αναβολές δικών ή μη έκδοσης αποφάσεων θα καλείται σε εξηγήσεις από τον διευθύνοντα το δικαστήριο ή τον εισαγγελέα Εφετών, αντίστοιχα. Σε περίπτωση που επιβληθεί περικοπή αποδοχών σε δικαστή, αυτός έχει δικαίωμα να προσφύγει στο Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο και να ζητήσει να κρίνει εκείνο εάν σωστά επιβλήθηκε ή όχι το μέτρο της περικοπής των αποδοχών.