ΕΛΛΑΔΑ

Με «πατριωτικά άσματα» γιόρτασαν οι Αλβανοί της Αθήνας

Με «πατριωτικά άσματα» γιόρτασαν οι Αλβανοί της Αθήνας

Με τη συμμετοχή χιλιάδων Αλβανών έγινε χθες η εκδήλωση για την 100η επέτειο της ανεξαρτησίας της Αλβανίας στο γήπεδο του Σπόρτιγκ. Ο πρόεδρος του Σοσιαλιστικού Κόμματος της Αλβανίας Έντι Ράμα με αφίσες που είχαν κατακλύσει το κέντρο της Αθήνας, είχε ενημερώσει τους υποστηρικτές του για την παρουσία του στην εκδήλωση.

Μέσω του Twitter χαρακτήρισε αξέχαστη την υποδοχή των μεταναστών προς το πρόσωπό του, και τόνισε ότι οι Αλβανοί μετανάστες είναι διατεθειμένοι για μια Αλβανική αναγέννηση.

Στην εκδήλωση απήγγειλαν ποιήματα για τον Σκεντέρμπεη (Γ.Καστριώτη) τον Ismail Qemali και τον Isa Boletinin παιδιά μεταναστών ενώ το πολυφωνικό συγκρότημα "Λαμπερία" τραγούδησε πατριωτικά... άσματα για το 1912 (έτος ανεξαρτησίας) και ακολούθησε "παραδοσιακό γλέντι".

Όπως αναφέρουν τα «Βορειοηπειρώτικα» ο ρόλος του Ε.Ράμα για την επιδείνωση των Ελληνοαλβανικών σχέσεων ήταν καταλυτικός. Ο Ράμα ήταν εκείνος που πήρε την πρωτοβουλία να στείλει την "Συμφωνία των θαλάσσιων συνόρων Ελλάδας - Αλβανίας" στα δικαστήρια της Αλβανίας τα οποία και την ακύρωσαν με αποτέλεσμα το ζήτημα να είναι μέχρι σήμερα μετέωρο. Ταυτόχρονα ξεπέρασε κάθε αριστερό-σοσιαλιστικό ανάχωμα και μετέτρεψε τον πολιτικό του λόγο σε εθνοκεντρικό, δίνοντας τροφή στα εθνικιστικά κινήματα (από τα οποία τώρα κινδυνεύει και ο ίδιος εκλογικά) και μετατρέποντας τον ανθελληνισμό σε πολιτική θέση στην κεντρική πολιτική σκηνή.