ΕΛΛΑΔΑ

Οφειλές του ΕΟΠΥΥ στρέφουν σε επισχέσεις εργασίας τους γιατρούς

Οφειλές του ΕΟΠΥΥ στρέφουν σε επισχέσεις εργασίας τους γιατρούς

Εκατοντάδες εκατομμύρια συνεχίζει να χρωστά ο ΕΟΠΥΥ στους συμβεβλημένους γιατρούς του που σκέφτονται να επανεξετάσουν τις συμβάσεις τους με τον Οργανισμό από 17 Δεκεμβρίου, ενώ πιστοποιημένοι - μη συμβεβλημένοι γιατροί δεν μπορούν να συνταγογραφήσουν.

Περισσότερα από 300 εκ. ευρώ συνεχίζει να οφείλει ο ΕΟΠΥΥ στους συμβεβλημένους γιατρούς του για το 2012, αφού δεν τους έχει αποζημιώσει για ιατρικές επισκέψεις από τον Αύγουστο και για ιατρικές πράξεις και παρακλινικές και εργαστηριακές εξετάσεις, από τον Ιούνιο του 2012.

Όπως επισημαίνει η Ένωση Ιατρών ΕΟΠΥΥ, το ιατρικό σώμα έχει υποχρεωθεί να αναλάβει τη χρηματοδότηση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας του 95% του Ελληνικού λαού, χωρίς καμία μέριμνα γραπτής δέσμευσης χρονοδιαγράμματος αποπληρωμής. Το τοπίο όπως διαμορφώνεται σήμερα είναι δυσβάσταχτο, ιδίως για τους εργαστηριακούς γιατρούς, οι οποίοι υποχρεούνται σε πληρωμή τιμολογίων με αντικαταβολή από εταιρείες αναλωσίμων και αντιδραστηρίων, εκχώρηση τιμολογίων από προμηθευτές στις τράπεζες, δέχονται επιστολές αναγνώρισης και απαίτησης χρέους από τράπεζες, απειλούνται με αγωγές και κατασχέσεις, υφίστανται δυσβάσταχτες φορολογικές υποχρεώσεις και χαράτσια.

Όλα αυτά οδηγούν τους γιατρούς και τους υπόλοιπους ιδιωτικούς φορείς παροχής υπηρεσιών υγείας να επανεξετάσουν μια νέα επίσχεση παροχής υπηρεσιών προς τον ΕΟΠΥΥ από τις 17 Δεκεμβρίου.

Στο μεταξύ ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (ΙΣΑ) με επιστολή του προς τον Πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ κ. Ε. Παπαγεωργόπουλο, καταγγέλλει γιατρούς δύο ταχυτήτων, καθώς επισημαίνει πως το σύστημα ηλεκτρονικής καταχώρισης e-dapy δεν έχει ανοίξει ακόμα για πιστοποιημένους γιατρούς, μη συμβεβλημένους με τον ΕΟΠΥΥ.

Σημειώνει μάλιστα πως στο διαδίκτυο «κυκλοφορούν» ευρέως υπηρεσίες, που ζητούν χρήματα από τους γιατρούς προκειμένου να τους καταχωρήσουν τα συγκεκριμένα στοιχεία για τα δεδουλευμένα τους, για τα οποία ακόμα παραμένουν απλήρωτοι.

Στην ίδια κατεύθυνση ο Ιατρικός Σύλλογος Πειραιά (ΙΣΠ), συναντήθηκε χθες με τον πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ χωρίς όμως να λάβει κατηγορηματικές απαντήσεις για τα θέματα που συζητήθηκαν, μέχρι να τεθούν στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου.

Στη συνάντηση, ο κ. Παπαγεωργόπουλος δήλωσε πως δεν υπάρχει κίνδυνος παραγραφής των χρεών του ΕΟΠΥΥ στους γιατρούς . Ο κ. Παπαγεωργόπουλος δέχθηκε προτάσεις για οριοθέτηση της φαρμακευτικής και εργαστηριακής συνταγογράφησης, αλλά και για σύσταση επιτροπής, με εκπροσώπους των Ιατρικών Συλλόγων, για τον έλεγχο της συνταγογράφησης του ΕΟΠΥΥ, καθώς και για τα διάφορα έγγραφα που αποστέλλονται στους ιατρούς ως προειδοποίηση.

Ο κ. Παπαγεωργόπουλος δεσμεύθηκε να γίνουν όλες οι απαιτούμενες ενέργειες για την επαναλειτουργία των Μονάδων Υγείας και των στεγασμένων ιατρείων και εργαστηρίων του ΕΟΠΥΥ.

Ο ΙΣΠ πρότεινε τη δημιουργία της Κάρτας Περίθαλψης, ως κάρτα πρόσβασης και όχι ως πιστωτική, για όλους τους ασφαλισμένους, για την εξυγίανση της πρόσβασης στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.