ΕΛΛΑΔΑ

Ξεμπλοκάρει η καταβολή του εφάπαξ

Ξεμπλοκάρει η καταβολή του εφάπαξ

Ανάσα σε περίπου 70.000 χιλιάδες δικαιούχους αναμένεται να δώσει η απόφαση των υπουργών Εργασίας και Οικονομικών για άμεση καταβολή του εφάπαξ μετά την εκταμίευση της δόσης.

Το ποσό που θα δοθεί αγγίζει τα 1,3 δισ. ευρώ και θα διανεμηθεί με σειρά προτεραιότητας, βάσει της ημερομηνίας υποβολής των σχετικών αιτήσεων.

Η απόφαση για την επιτάχυνση της διαδικασίας προβλέπει επίσης την καταβολή ολόκληρου του ποσού στους δικαιούχους μία φορά και όχι σε δόσεις.

Τα παραπάνω αποφασίστηκαν στη διάρκεια χθεσινής σύσκεψης του υπουργού Εργασίας Γιάννη Βρούτση με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα.

Στη σύσκεψη συζητήθηκε η διαδικασία που θα ακολουθηθεί για την καταβολή του εφάπαξ, καθώς και η ενίσχυση στη στελέχωση του Ταμείου Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων (ΤΠΔΥ) με περισσότερους υπαλλήλους, ώστε να εκπληρωθεί γρήγορα η απαίτηση για γήγορη καταβολή των σχετικών παροχών.

Έτσι λοιπόν, κατόπιν της αναμενόμενης εκταμίευσης της δόσης, αποδεσμεύεται η καταβολή των εφάπαξ προς το ΤΠΔΥ, το Μετοχικό Ταμείο Πολιτικών Υπαλλήλων, τον Κλάδο Πρόνοιας Προσωπικού ΔΕΗ (ΤΑΥΙΤΕΚΩ) και το Λογαριασμό Πρόνοιας Προσωπικού ΙΚΑ.

«Γίνονται συντονισμένες και διαρκείς προσπάθειες για τον αρτιότερο τρόπο οργάνωσης των Ταμείων που έχουν ληξιπρόθεσμα. Το υπουργείο Εργασίας με το υπουργείο Οικονομικών επιταχύνουν τους ρυθμούς τους έτσι ώστε όλο το θέμα των ληξιπροθέσμων να γίνει με το μεγαλύτερο ρυθμό απορροφητικότητας. Υπάρχουν και άλλα Ταμεία που βρίσκονται σε επίπεδο ανάγκης απορρόφησης ληξιπροθέσμων όπως το Μετοχικό Ταμείο Πολιτικών Υπαλλήλων, ο Κλάδος Πρόνοιας Προσωπικού ΔΕΗ (ΤΑΥΙΤΕΚΩ) και ο Λογαριασμός Πρόνοιας Προσωπικού ΙΚΑ και γι’ αυτά υπάρχει προγραμματισμός για τον ίδιο τρόπο αντιμετώπισης», δήλωσε ο υπουργός Εργασίας κ. Γιάννης Βρούτσης.