ΕΛΛΑΔΑ

Αποχή από τους φαρμακοποιούς

Αποχή από τους φαρμακοποιούς

Τις ατομικές συμβάσεις και με τους φαρμακοποιούς, επιχειρεί τώρα να εφαρμόσει η Κυβέρνηση, στον ΕΟΠΥΥ, με παράτυπη συνεδρίαση του διοικητικού του συμβουλίου.

Παράλληλες, ατομικές συμβάσεις με φαρμακοποιούς πέραν των συλλογικών συμβάσεων που ισχύουν σήμερα, επιχειρεί ο ΕΟΠΥΥ, μετά τη σημερινή συνεδρίαση του Δ.Σ. του Οργανισμού.

Συγκεκριμένα το Δ.Σ. του ΕΟΠΥΥ αποφάσισε: «να εξεταστεί από το Διοικητικό Συμβούλιο του Οργανισμού η δυνατότητα σύναψης παράλληλα με τις υπάρχουσες και ατομικών συμβάσεων με τους φαρμακοποιούς παρόχους του Οργανισμού σύμφωνα με τις προαναφερόμενες διατάξεις του άρθρου 9 του Ενιαίου Κανονισμού Παροχών Υγείας και να εξουσιοδοτηθεί ο Πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ να υπογράψει τις σχετικές ατομικές συμβάσεις».

Την εισήγηση του παραπάνω, έκανε ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ κ. Λ. Παπαγεωργόπουλος, και όπως κατήγγηλε ο πρόεδρος του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου κ. Θ. Αμπατζόγλου, η όλη διαδικασία έγινε κατά παράβαση όλου του νομικού πλαισίου που υπάρχει και με παράνομη απαρτία το Δ.Σ. του ΕΟΠΥΥ.

Η απόφαση αυτή, σύμφωνα με τον κ. Αμπατζόγλου, «είναι μια εμφανής προσπάθεια να διασπάσει το ενιαίο πανελλαδικό μέτωπο των φαρμακοποιών και να κλιμακώσει την ένταση που έχει δημιουργηθεί. Παρότι κανένα πρακτικό αποτέλεσμα δεν δημιουργείται από την απόφαση αυτή, προδίδει μια νοοτροπία και ένα μελλοντικό σχεδιασμό που ενέχει σοβαρούς κινδύνους για τον κλάδο. Την αποκλειστική ευθύνη για την κατάσταση αυτή φέρει ο ίδιος ο ΕΟΠΥΥ με τις παράνομες καθυστερήσεις πληρωμών».

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, ο πρόεδρος του Π.Φ.Σ. κατήγγειλε την διαδικασία και αποχώρησε τονίζοντας ότι:

- Οι κοινωνικοί αγώνες δεν αντιμετωπίζονται με αποτυχημένα διοικητικά μέτρα. Όσο υπάρχει το πρόβλημα των πληρωμών του ΕΟΠΥΥ και η κρίση ρευστότητας των φαρμακείων, τόσο θα υπάρχουν και οι αγώνες των φαρμακοποιών.

- Οι Κοινοτικές Οδηγίες, οι νόμοι και οι δεσμεύσεις υπάρχουν και πρέπει να γίνονται σεβαστές και μην εφευρίσκονται παράνομες μεθοδεύσεις, από την διοίκηση του ΕΟΠΥΥ.

- Το σύνολο των φαρμακοποιών της χώρας - χωρίς καμιά εξαίρεση - οφείλουν να απέχουν από τη σύναψη ατομικών συμβάσεων και συνεπώς χρέος όλων, είναι να ακυρώσουν στην πράξη αυτή τη μεθόδευση. Διαφορετικά, θα είναι σαν να τους πουλάμε το σκοινί που θα μας κρεμάσουν!.

- Εντός των επομένων ημερών σε εφαρμογή των αποφάσεων της Γενικής Συνέλευσης του ΠΦΣ θα κατατεθούν αγωγές για τόκους υπερημερίας για κάθε ημέρα καθυστέρησης πληρωμών του ΕΟΠΥΥ.

Ο κ. Αμπατζόγλου καταγγέλλοντας πραξικόπημα στον ΕΟΠΥΥ, επισήμανε ότι οι φαρμακοποιοί στη χώρα, δίνουν αγώνα επιβίωσης και κάλεσε τον κλάδο και όλους τους υγειονομικούς σε ενότητα.