ΕΛΛΑΔΑ

Δέσμευση ότι ο ΕΟΠΥΥ θα πληρώσει τους πολίτες

Δέσμευση ότι ο ΕΟΠΥΥ θα πληρώσει τους πολίτες

Όλες τις οφειλές προς τους πολίτες ξεκινά να πληρώνει ο ΕΟΠΥΥ, από τα χρήματα τα οποία σήμερα έχει στη διάθεσή του.

Οι πληρωμές θα αφορούν φάρμακα, γυαλιά οράσεως και εξετάσεις.

Τη διαβεβαίωση αυτή έδωσε ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λυκουρέντζος, με αφορμή την επιβάρυνση που έχουν υποστεί οι ασφαλισμένοι του οργανισμού για την κάλυψή τους σε θέματα υγείας.

Με αφορμή την άρση πίστωσης προς τον ΕΟΠΥΥ από πλευράς των φαρμακοποιών, ο κ. Λυκουρέντζος ζήτησε συνεργασία, προανήγγειλε τον συμψηφισμό των οφειλών των φαρμακοποιών προς το δημόσιο με τις οφειλές του ΕΟΠΥΥ, και δήλωσε πως οι φαρμακοποιοί έχουν πληρωθεί 2,5 δις. για συνταγές του ΟΓΑ το Νοέμβριο και Δεκέμβριο του 2011 (170 εκ. ευρώ) και πως έχουν κέρδος πάνω από 20%.

Παραδέχθηκε ταυτόχρονα ότι υπάρχουν οφειλές, και ότι υπάρχει «απόκλιση στο χρονοδιάγραμμα» για την πληρωμή τους.

Γιατροί

Σε ότι αφορά την κάλυψη των ασφαλισμένων από τους συμβεβλημένους με τον ΕΟΠΥΥ γιατρούς, ο κ. Λυκουρέντζος δήλωσε πως εξαιτίας του γεγονότος ότι οι 200 επισκέψεις συμπληρώνονται πολύ γρήγορα, γίνεται επεξεργασία στο ηλεκτρονικό σύστημα, ώστε να είναι εμφανή τα ραντεβού του κάθε γιατρού, ώστε να υπάρχει δυνατότητα ελέγχου αν όντως έχει καλυφθεί ο αριθμός των ραντεβού.

Στο σημείο αυτό ο υπουργός ανέφερε πως τρεις γιατροί έγραψαν 3000 συνταγές το μήνα, για τους μήνες Ιούλιο, Αύγουστο και Σεπτέμβριο. Και ότι τα απογευματινά ιατρεία στα νοσοκομεία, έδωσαν εκκαθάριση για τον Ιούλιο σε συγκεκριμένο γιατρό, ποσό 7.600 ευρώ.

Για το λόγο αυτό, ο υπουργός εξέδωσε σήμερα εγκύκλιο η οποία αναφέρει πως από την 1.1.2013, δεν είναι δυνατόν σε καμία περίπτωση τα απογευματινά ραντεβού να είναι περισσότερα από τα πρωινά.