ΕΛΛΑΔΑ

Επιστρέφουν οι αποδείξεις για μισθωτούς - Στις 9.500 το αφορολόγητο

Επιστρέφουν οι αποδείξεις για μισθωτούς - Στις 9.500 το αφορολόγητο

-Ρυθμίσεις της τελευταίας στιγμής από τον υπουργό Οικονομικών

-Θα εκπίπτουν οι εισφορές για ελεύθερους επαγγελματίες

-Στουρνάρας: Ήμασταν τζίτζικες για πολλά χρόνια

Επιστρέφει και πάλι το μέτρο της συλλογής αποδείξεων με ρύθμισεις της τελευταίας στιγμής στο φορολογικό από τον υπουργό Οικονομικών κ. Γιάννη Στουρνάρα.

Όπως δήλωσε ο υπουργός, το αφορολόγητο των μισθωτών θα πάει από τις 5.000 ευρώ στις 9.500 ευρώ, αφού θα ισχύσει η έκπτωση φόρου των 2.100 ευρώ.

Διευκρίνισε ωστόσο πως για να συμβεί αυτό θα πρέπει οι μισθωτοί να μαζέψουν αποδείξεις ίσες με το 25% του εισοδήματος τους, το οποίο δεν θα πρέπει να ξεπερνά τις 42.000 ευρώ.

Ο κ. Στουρνάρας ανακοίνωσε επίσης πως οι ασφαλιστικές εισφορές θα εκπίπτουν και για τους ελεύθερους επαγγελματίες.

Όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών, το σχέδιο νόμου εντάσσεται στον σχεδιασμό για ένα δίκαιο φορολογικό σύστημα και την αναδιοργάνωση του φοροελεγκτικού μηχανισμού, που θα ολοκληρωθεί μέχρι τον Μάιο με την παρουσίαση ενός νέου συστήματος.

Σύμφωνα με τον κ. Στουρνάρα, με το παρόν νομοσχέδιο επιχειρείται η εξοικονόμηση 2 δισ. ευρώ με τον πλέον κοινωνικά δίκαιο τρόπο, σημαντική διεύρυνση της φορολογικής βάσης και αύξηση των επιδομάτων για τους τρίτεκνους και τους πολύτεκνους.

«Δεν επιτρέπεται χαλάρωση πριν το 2014», υποστήριξε, ενώ για την αναβάθμιση από Standard and Poor’s σημείωσε ότι δεν πρέπει να εφησυχάζουμε.

«Ήμασταν τζίτζικες για πάρα πολλά χρόνια και τώρα είμαστε μέρμηγκες. Χαλάρωση δεν πρέπει να υπάρξει πριν το 2014», ξεκαθάρισε και «αν έχουμε πρωτογενές πλεόνασμα από το 2013, θα μπορούν οι εταίροι μας να μειώσουν κι άλλο τα επιτόκια των δανείων μας και να πέσει και άλλο το χρέος».

Ο κ. Στουρνάρας είπε ότι η νέα χρονιά θα είναι δύσκολη. «Είμαι ο πρώτος που αναγνωρίζω πως ο χρόνος που θα διανύσουμε είναι δύσκολος…. Το λυκόφως ή θα γίνει λυκαυγές ή θα παραμείνει λυκόφως» είπε χαρακτηριστικά.