ΕΛΛΑΔΑ

«Ραβασάκια» για τις αδήλωτες καταθέσεις του εξωτερικού

«Ραβασάκια» για τις αδήλωτες καταθέσεις του εξωτερικού

Φόρος 45% σε όσους δεν υποβάλουν μέχρι τέλος του μήνα συμπληρωματικές δηλώσεις

«Ραβασάκια» με φόρο 45% επί της διαφοράς των εμβασμάτων που έστειλαν στο εξωτερικό και των εισοδημάτων που δήλωναν στην εφορία, θα λάβουν, από τις αρχές Φεβρουαρίου, όσοι από τους 25 χιλιάδες καταθέτες ξένων τραπεζών έχουν πάρει επιστολές από την γενική γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων και δεν έχουν υποβάλλει μέχρι τότε συμπληρωματικές δηλώσεις.

Αν εντός Ιανουαρίου δεν μεταβούν στις Εφορίες προκειμένου να δικαιολογήσουν τις υψηλές τους καταθέσεις σε τράπεζες του εξωτερικού τότε εντός του Φεβρουαρίου η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων (ΓΓΠΣ) θα αρχίσει να στέλνει ειδοποιητήρια.

Στο τέλος του μήνα εκπνέει η προθεσμία που τους έχει δώσει το υπουργείο Οικονομικών για να αποδείξουν ότι οι διαφορές εμβασμάτων και δηλωθέντων εισοδημάτων είναι δικαιολογημένες και προέρχονται από νόμιμα κεφάλαια για τα οποία έχουν πληρωθεί φόροι.

Διαφορετικά με τη νέα επιστολή που θα λάβουν θα καλούνται να υποβάλλουν υποχρεωτικά συμπληρωματική δήλωση και να πληρώσουν επί των εισοδηματιών που απέκρυψαν, φόρο ίσο με 45%.

Μόνο 250 υπέβαλαν συμπληρωματικές δηλώσεις

Τα πρώτα ειδοποιητήρια εστάλησαν στις αρχές Δεκεμβρίου δίνοντας προθεσμία 20 ημερών.

Μέχρι στιγμής όμως από τους 25.500 φορολογούμενους, λιγότεροι από 1.000 είχαν μπει στην ειδική εφαρμογή που έχει δημιουργήσει η ΓΓΠΣ για να δηλώσουν πρόσθετα εισοδήματα και μόλις 250 είχαν υποβάλει συμπληρωματικές δηλώσεις.

Στο υπουργείο Οικονομικών αποφασίστηκε να δοθεί μία άτυπη παράταση έως τα τέλη Ιανουαρίου για όλους τους φορολογούμενους ανεξάρτητα από το πότε έλαβε ο καθένας το ειδοποιητήριο.

Στελέχη του υπουργείου Οικονομικών ξεκαθαρίζουν πως όσοι δεν συμμορφωθούν θα ξεκινήσει η αποστολή εκκαθαριστικών σημειωμάτων με τον αναλογούντα φόρο.