ΕΛΛΑΔΑ

«Μεγάλη έξοδος» των γιατρών από τον ΕΟΠΥΥ

«Μεγάλη έξοδος» των γιατρών από τον ΕΟΠΥΥ

Χωρίς επαρκείς υπηρεσίες υγείας μένουν 10.000.000 Έλληνες !

Χωρίς γιατρό μένουν ολόκληροι νομοί στη χώρα, αφού οι ιδιώτες γιατροί παραιτούνται καθημερινά από τον ΕΟΠΥΥ, ύστερα από τα σαράντα κύματα που έχουν περάσει από τον πρώτο χρόνο λειτουργίας του νέου ταμείου.

Από τους 5500 γιατρούς που είχαν συμβληθεί με τον ΕΟΠΥΥ αρχικά, τον Νοέμβριο κατέθεσαν δικαιολογητικά ιατρικών επισκέψεων για αμοιβή, μόλις 4041 ιατροί.

Στοιχεία της Ένωσης Ιατρών ΕΟΠΥΥ, κάνουν λόγο για «μεγάλη έξοδο», αφού οι γιατροί που διεκδικούν αμοιβές από το Ταμείο ολοένα και μειώνονται. Συγκεκριμένα, τον Ιούνιο του 2012 κατέθεταν δικαιολογητικά 4.766 γιατροί, τον Ιούλιο 4711 γιατροί, τον Αύγουστο 4506 γιατροί, το Σεπτέμβριο 4472 γιατροί, τον Οκτώβριο 4242 γιατροί και τον Νοέμβριο 4041 γιατροί.

Αλλά και πριν το κύμα αποχωρήσεων, από τις συμβάσεις του Οργανισμού, βασικές ειδικότητες λείπουν, με αποτέλεσμα 21 νομοί να μην έχουν συμβεβλημένο παιδίατρο, ενώ αντίστοιχα είναι τα πράγματα και σε άλλες ειδικότητες όπως η ψυχιατρκή, η νευρολογία, η χειρουργική, η ενδοκρινολογία, η αγγειοχειρουργική, η γαστρεντερολογία, η δερματολογία κ.α.

Και ακόμη κι αν υπάρχουν οι ειδικότητες αυτές σε κάποιους νομούς, τότε ο αριθμός των γιατρών είναι τόσο μικρός που οι ασθενείς δεν μπορούν πρακτικά να καλυφθούν.

Ενδεικτικά, στον νομό Λασιθίου ο ΕΟΠΥΥ διαθέτει 3 καρδιολόγους, στο νομό Χαλκιδικής μόλις έναν, στη Λακωνία δύο, στις Κυκλάδες, την Αρκαδία, Αιτωλοακαρνανία και Καρδίτσα από έναν, και στην Καστοριά και Καβάλα, από δύο.

Νευρολόγο μπορεί ο ασφαλισμένος του ΕΟΠΥΥ να βρει μόνο σε 21 νομούς της χώρας. Και με το όριο των 200 επισκέψεων, ανά ιατρό και ανά μήνα, προφανώς πολλοί ασθενείς ... «περισσεύουν», και δεν μπορούν να έχουν πρόσβαση σε ιατρικές υπηρεσίες!

Αναλυτικά, χωρίς αγγειοχειρουργό και πλαστικό χειρουργό βρίσκονται 46 νομοί της χώρας, χωρίς αιματολόγο και αναισθησιολόγο 50 νομοί, χωρίς ακτινοθεραπευτή – ογκολόγο και παιδοψυχίατρο 49 νομοί, χωρίς αλλεργιολόγο 45, χωρίς γαστρεντερολόγο 36 νομοί, δερματολόγο ή ψυχίατρο 35 νομοί, ενδοκρινολόγο 39 νομοί, καρδιολόγο 9 νομοί, μαιευτήρα – γυναικολόγο 21 νομοί, νευρολόγο 30 νομοί, νευροχειρουργό 49 νομοί, νεφρολόγο 41 νομοί, ορθοπεδικό 15 νομοί, ουρολόγο 22 νομοί, οφθαλμίατρο 28 νομοί, παθολόγο 5 νομοί, παιδίατρο 21 νομοί, χωρίς πνευμονολόγο 17 νομοί, ρευματολόγο 40, χειρουργό 31 νομοί, ωτορινολαρυγγολόγο 29 νομοί.

Επίσης, σε 6 νομούς (Ηλεία, Αργολίδα, Κέρκυρα, Σάμος, Μυτιλήνη, Κεφαλλονιά) και πολλές άλλες περιοχές της χώρας, οι εργαστηριακοί Ιατροί συνεχίζουν την αναστολή πίστωσης προς τον ΕΟΠΥΥ.

Τα προβλήματα των γιατρών με το Ταμείο είναι γνωστά, και σχετίζονται με την αμοιβή 6,5 ευρώ καθαρά ανά ασθενή, τις οφειλές 300 εκ. ευρώ για το 2012 και άλλου ενός δις. ευρώ για τα προηγούμενα έτη, αλλά και η μη αποστολή των συμβάσεων στους γιατρούς, που ενδεχομένως να δημιουργήσει πρόβλημα με τη νομιμότητα στις πληρωμές τους!

Ο ΕΟΠΥΥ

Στα στοιχεία της Ένωσης, απάντησε –ομολογουμένως αντιφατικά - ο διοικητής του ΕΟΠΥΥ κ. Λ. Παπαγεωργόπουλος ότι ο συνολικός αριθμός των γιατρών του ΕΟΠΥΥ σήμερα ανέρχεται περίπου σε 12.000!

Οι συμβεβλημένοι γιατροί με τον ΕΟΠΥΥ ανέρχονται σήμερα σε 5.500 περίπου και όχι 4.000 όπως λανθασμένα αναφέρεται.

Δήλωσε πως όχι μόνο δεν υπάρχει κύμα αποχώρησης συμβεβλημένων ιατρών, αντιθέτως εκκρεμούν εκατοντάδες αιτήσεις γιατρών για να συμβληθούν με τον ΕΟΠΥΥ, και ότι σύμφωνα με τα στατιστικά δεδομένα της Ευρωπαϊκής Ένωσης ο αριθμός των γιατρών που υπηρετούν στην Πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας του ΕΟΠΥΥ είναι υψηλότερος από το μέσο όρο της Ευρώπης.

Παραδεχόμενος τις ελλείψεις σε ειδικότητες, είπε ότι γι΄ αυτό ξανασχεδιάζονται οι παρεχόμενες υπηρεσίες του Οργανισμού, και ότι ήδη έχουν αποζημιωθεί οι γιατροί, για ιατρικές επισκέψεις μέχρι και τον Αύγουστο του 2012 και πως δρομολογείται η εξόφληση Ιουλίου και Σεπτεμβρίου, αλλά και η εξόφληση προηγουμένων ετών.