ΕΛΛΑΔΑ

Θεσσαλονίκη: Αθώοι δήλωσαν οι πρώην αντιδήμαρχοι

Θεσσαλονίκη: Αθώοι δήλωσαν οι πρώην αντιδήμαρχοι

Την αθωότητά τους σχετικά με την υπεξαίρεση στο δήμο Θεσσαλονίκης, διακήρυξαν, απολογούμενοι στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων, οι πρώην αντιδήμαρχοι Οικονομικών Θεόδωρος Αθανάσαρος και Αναστάσιος Γερογιάννης, θεωρώντας ως υπαίτιο του οικονομικού σκανδάλου τον βασικό κατηγορούμενο, πρώην ταμία Παναγιώτη Σαξώνη. Για τον τελευταίο είπαν ότι εκμεταλλεύτηκε τα «κενά ελέγχου», ενώ άφησαν αιχμές σε βάρος της Εφορίας και των Ασφαλιστικών Ταμείων.

Πρώτος απολογήθηκε ο Αν. Γερογιάννης, ο οποίος αφού τόνισε ότι αρνείται πλήρως το κατηγορητήριο, εξέφρασε τη λύπη του που μετά από μία «λαμπρή καριέρα» βρίσκεται στο εδώλιο του κατηγορουμένου, αντιμετωπίζοντας βαρύτατες πράξεις.

«Αυτό που με διέκρινε όλα τα χρόνια της σταδιοδρομίας μου ήταν το ήθος και η εργατικότητά μου. Έχω τη συνείδησή μου ήσυχη», είπε, τονίζοντας ότι «είναι πολύ βαρύ να σε χαρακτηρίζουν κλέφτη».

Ο πρώην αντιδήμαρχος Οικονομικών σημείωσε ότι «ο Σαξώνης καρπώθηκε τα χρήματα» και έκανε λόγο για «σατανικά τεχνάσματα» που χρησιμοποίησε ο πρώην ταμίας προκειμένου να κάνει την υπεξαίρεση, εκμεταλλευόμενος παράλληλα τα κενά ελέγχου.

Άφησε σαφείς αιχμές εναντίον της Εφορίας και του ΤΥΔΚΥ, λέγοντας ότι ο Π. Σαξώνης είχε εκεί «άκρες».

Ο Αν. Γερογιάννης δήλωσε ότι δεν είχε καμία σχέση με τη «διαχείριση Σαξώνη» και αμφισβήτησε ευθέως το πόρισμα της οικονομικής επιθεωρήτριας, χαρακτηρίζοντάς το ως αναξιόπιστο και αντιεπιστημονικό, ενώ, εκτίμησε ότι η «τρύπα» στα ταμεία του δήμου δεν είναι παραπάνω από 21 εκατ. ευρώ, όσα δηλαδή έκανε ανάληψη σε μετρητά ο πρώην ταμίας.

Από την πλευρά του, ο Θ. Αθανάσαρος εξέφρασε την πικρία και οργή του σχετικά με το γεγονός ότι είναι κατηγορούμενος για την υπόθεση, χαρακτηρίζοντας «άδικη» την παραπομπή του σε δίκη. «Δεν πήρα ποτέ χρήματα ούτε βρέθηκαν χρήματα στα χέρια μου. Μπήκα φτωχός στο δημόσιο βίο και βγήκα φτωχότερος. Έζησα μία ζωή μακριά από το χρήμα και τις απολαύσεις που αυτό προσφέρει. Δεν υπάρχει στον πλανήτη άνθρωπος που να μου προσέφερε έστω ένα ευρώ εκ του πονηρού», υποστήριξε.

«Δεν με αγγίζουν οι κατηγορίες, είναι αβάσιμες. Περιμένω από το δικαστήριο να αποκαταστήσει την αλήθεια και να τιμωρήσει τους πραγματικούς ενόχους», πρόσθεσε, ενώ αναφέρθηκε στην ψυχολογική και ηθική ταλαιπωρία που υφίσταται τα τελευταία χρόνια, κάνοντας λόγο για δημόσια διαπόμπευση του προσώπου του.

Για τον Π. Σαξώνη είπε ότι δεν τον γνώριζε ούτε κατ' όψιν και τον έμαθε όταν ξέσπασε το σκάνδαλο. «Ο Σαξώνης υπεξαιρούσε πριν από μένα. Είχε τελειοποιήσει ένα σύστημα και το εφάρμοζε. Πίστευα ότι γινόταν έλεγχος από τους υπαλλήλους. Τους ξεγέλασε. Έλεγαν τα καλύτερα λόγια γι' αυτόν. Τα στελέχη του δήμου και οι ορκωτοί λογιστές αποτελούσαν για μένα ασφαλιστική δικλείδα. Αν είχα αντιληφθεί κάτι θα έπαιρνα τα μέτρα μου και δεν θα ήταν κανείς εδώ κατηγορούμενος», τόνισε.

Εκτίμησε ότι ο πρώην ταμίας εκμεταλλεύτηκε «το διαλυμένο κράτος», υποδεικνύοντας, με τα λεγόμενά του, την Εφορία και τα Ασφαλιστικά Ταμεία.

H ακροαματική διαδικασία θα συνεχιστεί αύριο με την απολογία του πρώην αντιδημάρχου Οικονομικών Μιχάλη Ζορπίδη, ενώ μετά αναμένεται να απολογηθούν ο τέως δήμαρχος Θεσσαλονίκης Βασίλης Παπαγεωργόπουλος και ο πρώην γενικός γραμματέας του δήμου Μιχάλης Λεμούσιας.