ΕΛΛΑΔΑ

Συνάντηση Τέντε και επιτρόπου για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα

Συνάντηση Τέντε και επιτρόπου για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα

Συνάντηση με τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ι. Τέντε και τον αρμόδιο για τα εγκλήματα μισαλλοδοξίας εισαγγελέα Ν. Ορνεράκη πραγματοποίησε σήμερα ο επίτροπος για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα του Συμβουλίου της Ευρώπης Νιλς Μουιζνιεκς.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο επίτροπος ζήτησε από τους εισαγγελικούς λειτουργούς την ευαισθητοποίηση του δικαστικού σώματος στα φαινόμενα ρατσιστικής βίας, όπως επίσης και την εφαρμογή των προβλεπόμενων επιβαρυντικών περιστάσεων του νόμου κατά την επιβολή ποινών για ρατσιστικά εγκλήματα.

Ο κ. Νιλς ζήτησε ακόμη να καταργηθεί το παράβολο (100 ευρώ) που πρέπει να πληρώνουν τα θύματα ρατσιστικής βίας προκειμένου να διευκολύνονται στην καταγγελία περιστατικών καθώς και να καταγράφεται στην καταδικαστική απόφαση ότι πρόκειται για ρατσιστική περίπτωση, προκειμένου να υπάρχουν στατιστικά στοιχεία.

Από την πλευρά του ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου κ. Τέντες τόνισε ότι η ελληνική Δικαιοσύνη είναι ευαισθητοποιημένη στα ρατσιστικά φαινόμενα, αναφέροντας μια σειρά ενεργειών που έχει γίνει προς την κατεύθυνση αυτή.

Ειδικότερα, ο ανώτατος εισαγγελικός λειτουργός ανέφερε ότι με αφορμή ρατσιστικές εκδηλώσεις (επεισόδια σε Ραφήνα, κ.λπ.) έχει εκδώσει εγκύκλιο, σύμφωνα με την οποία είναι δυνατή η σύλληψη βουλευτών για αυτόφωρα αδικήματα και έχει ζητηθεί η άρση ασυλίας βουλευτών οι οποίοι εμπλέκονται σε ρατσιστικά περιστατικά.

Αναφερόμενος στο παράβολο των 100 ευρώ που αδυνατούν να πληρώσουν τα οικονομικά αδύναμα άτομα που είναι θύματα ρατσιστικών φαινομένων, ο κ. Τέντες πρότεινε να υπάρξει νομοθετική ρύθμιση που να επεκτείνει το αίτημα πενίας και στις ποινικές υποθέσεις (σ.σ σήμερα ισχύει μόνο για τις αστικές υποθέσεις).