ΕΛΛΑΔΑ

Χωρίς μεσάζοντες πουλά και ο αγρότης της χρονιάς!

Χωρίς μεσάζοντες πουλά και ο αγρότης της χρονιάς!

Σπανάκι, κόκκινο παντζάρι, ρύζι, φασόλια, ακτινίδια και πολλά άλλα προϊόντα πωλήθηκαν χωρίς μεσάζοντες από παραγωγούς απευθείας στους καταναλωτές της Κομοτηνής.

Η πρωτοβουλία ανήκει στο κίνημα πολιτών Φιλαδελφία στο χώρο της λαϊκής αγοράς της πόλης μας, το απόγευμα της Παρασκευής. Το παρόν έδωσαν παραγωγοί από τις Σέρρες, την Ξάνθη και τη Ροδόπη για να μοιράσουν σε τιμές κόστους, ποιοτικά αγροτικά προϊόντα της ελληνικής γης.

Στην δράση συμμετείχε και ο Ξανθιώτης αγρότης της χρονιάς Νίκος Σπανίδης, που έχει καταφέρει να καλλιεργεί στην Βόρεια Ξάνθη 11 μήνες το χρόνο περισσότερες από 13 διαφορετικές καλλιέργειες σε 1200 περίπου στρέμματα. Οι κύριες καλλιέργειες του είναι 390 στρέμματα καλαμπόκι και 130 με σιτάρι, ελαιοκράμβη 70 στρέμματα και 140 ηλίανθος, βιομηχανική πατάτα 400 και κρεμμύδια 35 στρέμματα. Μόλις τελειώσει τις συγκομιδές από τις ανοιξιάτικες καλλιέργειες σπέρνει χειμερινά λαχανικά και κυρίως μαρούλια, παντζάρια, αντίδια, ραπανάκι, φασόλια, ρεβίθια, χειμερινά κρεμμύδια. Ο Ξανθιώτης αγρότης της χρονιάς Νίκος Σπανίδης σπούδασε γεωπονία στην Αγγλία και, έκανε μεταπτυχιακό στην Ολλανδία αλλά τον κέρδισε η γεωργία. Αποφάσισε να εφαρμόσει τις γνώσεις του στην πράξη και το αποτέλεσμα φαίνεται να τον δικαιώνει. Ξεκίνησε να ασχολείται εντατικά με την γεωργία πριν 7 χρόνια οπότε είχε περίπου 170 στρέμματα ιδιόκτητα. Σήμερα έχει φτάσει τα 400.

ΠΗΓΗ ΧΡΟΝΟΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ