ΕΛΛΑΔΑ

Γνώριζαν για τα σχέδια απόδρασης του Βλαστού

Γνώριζαν για τα σχέδια απόδρασης του Βλαστού

-Στο υπουργείο Δικαιοσύνης υπήρχαν πληροφορίες από το καλοκαίρι

-Το χρονικό της απόπειρας απόδρασης και η σχέση του Βλαστού με τους «Πυρήνες»

Βαρύ οπλισμό ο οποίος αποτελούνταν από τρία καλάσνικοφ, ένα πιστόλι και αυτοσχέδιους εκρηκτικούς μηχανισμούς είχαν στην κατοχή τους οι πέντε συνολικά επιβαίνοντες του ελικοπτέρου, που προσπάθησε να βοηθήσει τον Παναγιώτη Βλαστό να αποδράσει από τις φυλακές Τρικάλων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι συνεργοί του Βλαστού, πλησιάζοντας με το ελικόπτερο πάνω από τις φυλακές, εκτός από τη ανεμόσκαλα του πέταξαν και ένα πιστόλι μαζί με μία τσάντα, το οποίο ωστόσο μέχρι στιγμής δεν έχει εντοπιστεί.

Αυτή είναι η τρίτη φορά που ο βαρυποινίτης Π. Βλαστός επιχειρεί να αποδράσει από τη φυλακή.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μέσα σε ένα από τα USB sticks που βρέθηκαν στη γιάφκα των ληστών του Βελβεντού στα Τουρκοβούνια υπήρχε ολοκληρωμένο σχέδιο απόδρασης από τις φυλακές με ελικόπτερο. Αστυνομικοί συνδέουν τα δύο γεγονότα με την απόπειρα απόδρασης του Π. Βλαστού πριν ένα χρόνο μαζί με μέλη της οργάνωσης Συνομωσία Πυρήνων της Φωτιάς.

Είχαν γνώση οι φύλακες…

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Αντώνης Ρουπακιώτης συνεχάρη για ακόμη μια φορά τους υπαλλήλους των φυλακών και μιλώντας στο Mega είπε ότι είχε πληροφορίες για σχέδιο απόδρασης.

«Είχαμε πληροφορία ότι είναι κάποιες φυλακές που πρέπει να προσέξουμε περισσότερο, μεταξύ των οποίων και οι φυλακές Τρικάλων», δήλωσε ο κ. Ρουπακιώτης, μιλώντας το πρωί στον τηλεοπτικό σταθμό Mega.

Σε άλλες δηλώσεις του αργότερα στη ΝΕΤ ο υπουργός Δικαιοσύνης σημείωσε ότι υπήρχε αυξημένη ετοιμότητα στις φυλακές Τρικάλων σε σύγκριση με άλλες φυλακές και επανέλαβε ότι από το καλοκαίρι το υπουργείο είχε πληροφορίες για σχέδια απόδρασης από καταστήματα κράτησης, μεταξύ των οποίων και αυτό των Τρικάλων.

«Πήραμε συγκεκριμένα μέτρα, δόθηκαν κάποιες οδηγίες και με την αυτοθυσία που επιδείχθηκε από τους φύλακες απεφεύχθη αυτή η απόδραση», τόνισε ο κ. Ρουπακιώτης.

Και ο υφυπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Καραγκούνης ανέφερε χθες ότι η πληροφορία για την απόπειρα απόδρασης του Βλαστού ήταν γνωστή εδώ και καιρό.

Το χρονικό

Συναγερμός σήμανε στις φυλακές Τρικάλων στις 16:45 το απόγευμα της Κυριακής όταν ελικόπτερο, στο οποίο επέβαιναν εκτός από τον χειριστή και το μηχανικό ένα ακόμα, αγνώστων στοιχείων, άτομο και ένας Αλβανός κρατούμενος προσέγγισε τον προαύλιο χώρο της Φυλακής Τρικάλων, την ώρα του προαυλισμού των κρατουμένων.

Όταν το αντιλήφθηκαν οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι άρχισαν να πυροβολούν κατά του ελικοπτέρου με αποτέλεσμα να το καθηλώσουν στο έδαφος.

Η εταιρεία από την οποία ενοικιάστηκε το ελικόπτερο για την επιχείρηση των Τρικάλων είναι η ίδια η οποία είχε χρησιμοποιηθεί και στην πρώτη απόδραση Παλαιοκώστα-Ριζάι το 2006.

Ο γνωστός βαρυποινίτης, Παναγιώτης Βλαστός, στην προσπάθειά του να διαφύγει έπεσε στο έδαφος μετά από δύο απόπειρες να ανέβει στην ανεμόσκαλα του ελικοπτέρου, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί.

Από την ανταλλαγή των πυροβολισμών, σύμφωνα με το υπουργείο Δικαιοσύνης, τραυματίστηκαν ελαφρά ο χειριστής του ελικοπτέρου και ο Π. Βλαστός, ενώ όλοι οι επιβαίνοντες συνελήφθησαν.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Εξωτερικών Φρουρών, δύο άτομα πυροβολούσαν μέσα από το ελικόπτερο, ενώ η εξωτερική φρουρά απάντησε στα πυρά, σύμφωνα με το νόμο, καθώς οι φυλακές των Τρικάλων δεν βρίσκονται κοντά σε κατοικημένη περιοχή, σε αντίθεση με την αντίστοιχη απόδραση Παλαιοκώστα, η οποία είχε γίνει σε κατοικημένη περιοχή.

Τη μεταφορά του Βλαστού σε νοσοκομείο ζήτησε ο συνήγορος του Παναγιώτη Βλαστού, Φραγκίσκος Ραγκούσης, μετά τον τραυματισμό του κατά την απόπειρα απόδρασής του από τις φυλακές Τρικάλων.

Διαβάστε επίσης:

Βίντεο-ντοκουμέντο: Η στιγμή της απόπειρας απόδρασης του Βλαστού

Καρέ – καρέ η αποτυχημένη απόδραση του Παν. Βλαστού

Αποδράσεις με ελικόπτερο που έμειναν στην ιστορία...

Κόλαση πυρών στα Τρίκαλα: Έπεσαν 500 σφαίρες-«Αστακοί» οι δράστες

Δείτε πως περιγράφουν την αιματηρή απόδραση του Βλαστού(vid+pics)