ΕΛΛΑΔΑ

Δεν είχαν εμβολιαστεί οι 15 νεκροί από τη γρίπη!

Δεν είχαν εμβολιαστεί οι 15 νεκροί από τη γρίπη!

Κορυφώνεται τις επόμενες εβδομάδες η επέλαση του ιού – Ασθενείς που έχουν κάνει το εμβόλιο κερδίζουν τη μάχη με τον ιό

Δεκαπέντε άνθρωποι πέθαναν από τον ιό της γρίπης σε μόλις τρεις ημέρες! Μάλιστα, από τους 15 νεκρούς κανείς δεν είχε εμβολιαστεί! Χαρακτηριστική είναι, δε, η περίπτωση ασθενή που νόσησε από γρίπη, χρειάστηκε να νοσηλευτεί σε μονάδα εντατικής θεραπείας και -επειδή είχε εμβολιαστεί- κατάφερε να ξεπεράσει τον κίνδυνο και βγήκε ζωντανός.

Ανεμβολίαστοι κατά της γρίπης παραμένουν οι Έλληνες τη στιγμή που η ίωση βρίσκεται σε φάση ανόδου και προβλέπεται η κορύφωσή της τις επόμενες τρείς ή τέσσερις εβδομάδες. Χωρίς τη θωράκιση του εμβολίου απέναντι στους ιούς παραμένουν ακόμη και οι ευπαθείς ομάδες πληθυσμού όπως οι ηλικιωμένοι και οι χρονίως πάσχοντες.

Το γεγονός αυτό οδήγησε τους επιστήμονες του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), με μια κραυγή αγωνίας, να επισημάνουν ότι και τώρα υπάρχει χρόνος για τον εμβολιασμό, προκειμένου να προληφθούν δυσάρεστες καταστάσεις, καθώς το εμβόλιο περιλαμβάνει όλους τους τύπους του ιού που κυκλοφορούν φέτος, παρέχοντας προστασία, ιδίως από τον πανδημικό τύπο του ιού που επανήλθε και ευθύνεται για την πλειονότητα των θανάτων.

Από τα επιβεβαιωμένα κρούσματα γρίπης, τα 44 (28 άνδρες και 16 γυναίκες μέσης ηλικίας 54,7 ετών), εισήχθησαν για νοσηλεία σε Μ.Ε.Θ. Και από αυτούς οι 30 εντάσσονταν σε ομάδες υψηλού κινδύνου για τις οποίες συνιστάται εμβολιασμός.

Διασωληνώνουμε ασθενείς στους διαδρόμους!

Σύμφωνα με τους ειδικούς του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) υπάρχουν σημαντικές ελλείψεις κλινών εντατικής θεραπείας στη χώρα μας, με αποτέλεσμα τουλάχιστον 15 ασθενείς κάθε μέρα να διασωληνώνονται στους θαλάμους και στους διαδρόμους μέχρι να βρεθεί διαθέσιμη κλίνη εντατικής.

Και, στο μεταξύ, οι εντατικολόγοι επισημαίνουν ότι αναγκάζονται να ασκούν ιατρική ακραίων συνθηκών, αντίστοιχη πολέμου ή φυσικής καταστροφής, επειδή τα κρεβάτια δεν επαρκούν και πρέπει να επιλέγονται οι ασθενείς με ευρύτερα κριτήρια και όχι αμιγώς ιατρικά, προκειμένου να αποφασιστεί ποιος τελικά θα νοσηλευτεί στη μονάδα ή στο θάλαμο.

Και τα τρία στελέχη καλύπτει το εμβόλιο

Τα στελέχη του ιού της γρίπης που κυκλοφορούν στη χώρα μας, είναι οι υπότυποι Α-Η3Ν2 και Α-Η1Ν1, ενώ είναι ελάχιστα τα περιστατικά του τύπου Β. Και ενώ ο τύπος Α – Η3Ν2 προκαλεί τα περισσότερα κρούσματα της νόσου, το πανδημικό στέλεχος Α- Η1Ν1, ευθύνεται για τους περισσότερους θανάτους.

Σε κάθε περίπτωση και τα τρία στελέχη του ιού περιλαμβάνονται στο εμβόλιο που κυκλοφορεί στην αγορά και παρέχει επαρκή και σημαντική προστασία από τη γρίπη, ιδίως αν πρόκειται για ευπαθείς ομάδες πληθυσμού όπως οι ηλικιωμένοι και οι πάσχοντες από χρόνια νοσήματα.

Οι ειδικοί επισημαίνουν, επίσης, ότι οι ασθενείς με σοβαρά νοσήματα, θα πρέπει να απευθύνονται αμέσως στο γιατρό τους, ενδεχομένως για τη χορήγηση αντι-ιικών φαρμάκων μέσα στο πρώτο 48ωρο από την έναρξη των συμπτωμάτων της γρίπης, χωρίς να περιμένουν προηγουμένως εργαστηριακή επιβεβαίωση του ιού.