ΕΛΛΑΔΑ

Στη φυλακή εφοριακός που ζημίωσε το Δημόσιο με δεκάδες εκατ. ευρώ

Στη φυλακή εφοριακός που ζημίωσε το Δημόσιο με δεκάδες εκατ. ευρώ

Κατηγορούνταν για εμπλοκή στο οικονομικό σκάνδαλο των παράνομων επιστροφών ΦΠΑ, κατά τη δεκαετία του '90, μία υπόθεση που ζημίωσε το Δημόσιο με δεκάδες εκατομμύρια ευρώ.

Ειδικότερα, προσωρινά κρατούμενη κρίθηκε μετά την απολογία της ενώπιον της ανακρίτριας η πρώην προϊσταμένη ΦΠΑ της ΔΟΥ ΦΑΕ Θεσσαλονίκης, η οποία σύμφωνα με το κατηγορητήριο, εμπλέκεται σε επιστροφή ΦΠΑ, ύψους 400.000 ευρώ, σε τρεις επιχειρήσεις που είχαν προσκομίσει εικονικά τιμολόγια για δήθεν συναλλαγές ή για ανύπαρκτες εξαγωγικές δραστηριότητες. Οι πράξεις αυτές τελέστηκαν κατά το 1994.

Η κατηγορούμενη αρνήθηκε τις σε βάρος της πράξεις, υποστηρίζοντας ότι οι επιστροφές έγιναν νόμιμα. Δεν έπεισε όμως τον εισαγγελέα και την ανακρίτρια, που ομόφωνα την έκριναν προσωρινά κρατούμενη.

Η εμπλοκή της στην υπόθεση αποκαλύφθηκε έπειτα από καταγγελίες που έκανε ο εκ των πρωταγωνιστών του οικονομικού σκανδάλου, αποκαλούμενος ως «λογιστής του ΦΠΑ», Νίκος Κασιμάτης, ο οποίος «έδωσε» ονόματα επίορκων εφοριακών, ισχυριζόμενος ότι συμμετείχαν στην «κομπίνα» εισπράττοντας «μίζες» από τις παράνομες επιστροφές. Ο 60χρονος λογιστής εκτίει ήδη ποινές πολυετούς κάθειρξης.

Υπενθυμίζεται ότι η υπόθεση με τις παράνομες επιστροφές ΦΠΑ αποκαλύφτηκε το 2001, μετά από τυχαίο έλεγχο του ΣΔΟΕ σε εταιρεία της Θεσσαλονίκης. Η συγκεκριμένη επιχείρηση αποτελούνταν από ένα γραφείο με μία συσκευή τηλεφώνου, αλλά οι ιδιοκτήτες της εμφανίζονταν να έχουν εξάγει προϊόντα στην Ευρώπη, προσκομίζοντας τιμολόγια «μαϊμού» με τα οποία εισέπρατταν επιστροφές ΦΠΑ ύψους πολλών εκατομμυρίων δραχμών. Ακολούθησαν έρευνες σε δεκάδες άλλες επιχειρήσεις της πόλης που ακολουθούσαν την ίδια πρακτική.

Ήδη, δεκάδες από αυτές τις υποθέσεις έφτασαν στο ακροατήριο με επίορκους εφοριακούς και ιδιώτες να καταλήγουν στις φυλακές, ενώ πολλές είναι οι δικογραφίες που εκκρεμούν στα δικαστήρια.