ΕΛΛΑΔΑ

Στην Ελλάδα των μνημονίων χάθηκαν 507.000 θέσεις εργασίας

Στην Ελλάδα των μνημονίων χάθηκαν 507.000 θέσεις εργασίας

Απογοητευτικά στα στοιχεία που δίνει στη δημοσιότητα το Ινστιτούτο Εργασίας της ΓΣΕΕ

Άκρως περιγραφικά για την κατάσταση που βιώνει η ελληνική κοινωνία, είναι τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το Ινστιτούτο Εργασίας της ΓΣΕΕ έπειτα από επεξεργασία των στοιχείων που κατέγραψε τα τελευταία χρόνια ο ΟΑΕΔ.

Αυτό που πάντως δείχνει την αποτυχία των πολιτικών για την απασχόληση αλλά και την εξαθλίωση στην οποία έχουν οδηγηθεί πολλές οικογένειες, είναι το γεγονός πως 4 στους 10 εγγεγραμμένους στα μητρώα του ΟΑΕΔ είναι μακροχρόνια άνεργοι, κάτι που σημαίνει πως αντιμετωπίζουν πιθανότατα και πρόβλημα επιβίωσης.

Από το κλίμα ανασφάλειας και απολύσεων, περισσότερο πλήττονται οι γυναίκες, σε ποσοστό 57,6% ενώ το 27% των ανέργων έχει ηλικία κάτω των 30 ετών. Η βασική κοινωνική ομάδα όμως που αντιμετωπίζει το φάσμα της ανεργίας, είναι μεταξύ 30 και 55 ετών, η οποία σε ποσοστό 63.5% αδυνατεί να βρει εργασία αυτό το διάστημα.

Όπως επισημαίνεται χαρακτηριστικά από το Ινστιτούτο Εργασίας, χρειάστηκαν μόλις 2,5 χρόνια ύφεσης για να χαθούν 309.194 θέσεις εργασίας την ώρα που τα επτά χρόνια κατά τα οποία η χώρα μας σημείωνε υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης είχαν δημιουργηθεί 303.824. Δηλαδή η κρίση δημιούργησε μεγαλύτερη πληγή, από τα οφέλη της ανάπτυξης των "χρυσών" χρόνων της Ελλάδας, με τον ιδιωτικό τομέα να μετρά απολύσεις προσωπικού που αγγίζουν τις 507.000 ανθρώπους.