ΕΛΛΑΔΑ

Εισαγγελική έρευνα για 107 off shore ελληνικών συμφερόντων!

Εισαγγελική έρευνα για 107 off shore ελληνικών συμφερόντων!

Άκρη στον λαβύρινθο που συνδέει τη χώρα μας με off shore εταιρίες και φορολογικούς παραδείσους επιχειρεί να βρει η ελληνική δικαιοσύνη.

Ήδη, η προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών της Αθήνας Παναγιώτα Φάκου έδωσε εντολή για τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης προκειμένου να διακριβωθεί αν έχουν τελεστεί τα αδικήματα του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος και της φοροδιαφυγής από συγκεκριμένα πρόσωπα που εμφανίζονται να συνδέονται με 107 υπεράκτιες εταιρίες, σύμφωνα με δημοσίευμα εφημερίδας.

Ειδικότερα, η εφημερίδα δημοσίευσε τα ονόματα και τις διευθύνσεις 107 εταιριών ελληνικών συμφερόντων, εκ των οποίων οι 4 είναι γνωστές στο υπουργείο οικονομικών και «από τις 103 off shore με έδρα τις βρετανικές Παρθένους Νήσους, οι 18 συνδέονται με πρόσωπα, τα οποία δήλωσαν διευθύνσεις εκτός νομού Αττικής. Οι μέτοχοι ή διαχειριστές 33 εταιρειών βρίσκονται στην Αττική, μεταξύ των οποίων δέκα στο Κολωνάκι, έντεκα στον Πειραιά, εννέα στη Γλυφάδα, πέντε στα βόρεια Προάστια. Τα συνεδόμενα φυσικά πρόσωπα που δήλωσαν διεύθυνση την Αθήνα κατά κύριο λόγο προέρχονται από δικηγορικά γραφεία, κατασκευαστικές εταιρίες, τον χώρο της εστίασης, της πληροφορικής, αλλά και από σχολή χορού. Στον Πειραιά εντοπίζονται πρόσωπα που μετέχουν σε 11 off shore και όλα έχουν σχέση με εφοπλιστικά γραφεία και ναυτιλιακές εταιρείες».

Την έρευνα θα διενεργήσουν οι εισαγγελείς κ. κ Τζώνης και Κορέας.

Το σκάνδαλο Καρούζου

Σε δημοσίευμα της ίδιας εφημερίδας περιλαμβάνονται στοιχεία και για offshore εταιρία που έκανε εξαγωγές στο Ντουμπάι και συνδέεται με τον κατασκευαστή Γιάννη Καρούζο με έδρα τις Βρετανικές Παρθένες Νήσους. Στην υπόθεση, εκτός από τον ήδη προφυλακισμένο κατασκευαστή εμπλέκεται –κατά την εφημερίδα- και ένα εμπορικό κέντρο στα νότια προάστια της Αθήνας.

Όπως αποκαλύπτει η εφημερίδα, επικαλούμενη τα στοιχεία της Διεθνούς Σύμπραξης Ερευνητών Δημοσιογράφων στις 29 Σεπτεμβρίου 2008 μέσα σε μια μόνο ημέρα, offshore εταιρία την οποία παρακολουθεί «στενά» το ΣΔΟΕ για το «Καρούζος-γκέιτ», απέκτησε τις μετοχές τριών άλλων εταιριών οι οποίες είχαν έδρα τις Βρετανικές Παρθένες Νήσους, ενώ στην υπόθεση εμπλέκεται και κυπριακό δικηγορικό γραφείο.

Υπενθυμίζεται, ότι ο 57χρονος Γιάννης Καρούζος συνελήφθη τον Δεκέμβριο του 2012 στο ξενοδοχείο που διέμενε στην Γλυφάδα, καθώς εις βάρος του εκκρεμούσαν έξι καταδικαστικές αποφάσεις οι οποίες έφθαναν αθροιστικά τα 19 χρόνια κάθειρξης.

Το σκέλος αυτό της μεγάλης έρευνας που βρίσκεται σε εξέλιξη θα χειριστεί η εισαγγελέας Πόπη Παπανδρέου.