ΕΛΛΑΔΑ

Ντροπή! Τσιφλικάδες πήραν τρόφιμα ως… άποροι!

Ντροπή!  Τσιφλικάδες πήραν τρόφιμα ως… άποροι!

Γαιοκτήμονες με μεγάλες καλλιεργούμενες εκτάσεις, κτηνοτρόφοι με σημαντική επιχειρηματική δραστηριότητα και εισοδηματίες με τεράστιες περιουσίες, βρέθηκαν, μετά από αιτήσεις τους, στις λίστες δικαιούχων και εντάχθηκαν στο πρόγραμμα δωρεάν διανομής τροφίμων έτους 2013 του Δήμου Αλμυρού.

Ορισμένοι μάλιστα για να προμηθευτούν τη σακούλα με τα είδη διατροφής, που κοστολογείται περίπου στα δέκα ευρώ, έστειλαν για την παραλαβή των δωρεάν τροφίμων συγγενικά τους πρόσωπα ή γείτονες ώστε να μην «εκτεθούν» στους υπάλληλους που πραγματοποιούσαν τη διανομή.

Αντιδράσεις στην τοπική κοινωνία του Δήμου Αλμυρού και ιδιαίτερα μεταξύ των ανθρώπων που πλήττονται από την οικονομική κρίση, προκαλούν οι όλο και περισσότερες περιπτώσεις δημοτών με μεγάλη οικονομική επιφάνεια που εμφανίζονται δικαιούχοι στο πρόγραμμα δωρεάν διανομής τροφίμων σε άπορους.

Στον Αλμυρό, την Ανάβρα, τον Πτελεό και σε άλλες περιοχές του Δήμου, από τους συνολικά 500 περίπου ενταχθέντες στο πρόγραμμα του υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης, αρκετοί δεν είναι αναξιοπαθούντες καθώς μπορεί να υποβάλλουν μηδενικές φορολογικές δηλώσεις ή έστω κάτω από τα όρια του προγράμματος, αλλά στην πραγματικότητα διαθέτουν μεγάλες περιουσίες και οικονομική άνεση για αγορές.

Φοιτητές, νεολαίοι και άλλοι εθελοντές του Δήμου, βλέποντας τις στρεβλώσεις στη διαδικασία ενίσχυσης απόρων, αποφάσισαν να κινηθούν με διαφορετικό τρόπο και όσα τρόφιμα συλλέγουν να τα διαθέτουν σε οικογένειες ή άτομα που ζουν πραγματικά σε συνθήκες φτώχειας. Ήδη η πρωτοβουλία αγκαλιάστηκε από την τοπική κοινωνία και έγινε διανομή τροφίμων σε 50 περίπου πραγματικά άπορες οικογένειες και όχι σε άτομα που φαίνονται φτωχά επειδή δηλώνουν ελάχιστα από τα πραγματικά εισοδήματά τους.

Ο αντιδήμαρχος Αλμυρού κ. Θαν. Σαρρής διευκρίνισε πως οι αιτήσεις των ενδιαφερομένων για ένταξη στο πρόγραμμα δεν ελέγχθηκαν από επιτροπές του Δήμου, καθώς οι λίστες δικαιούχων στάλθηκαν στο Δήμο Αλμυρού από την αρμόδια υπηρεσίας της Περιφερειακής Ενότητας.

Η αρμόδια Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής (ΔΑΟΚ) της Περιφερειακής Ενότητας αποστέλει το συγκεντρωτικό πίνακα των ενδιαφερομένων τελικών δικαιούχων της περιοχής αρμοδιότητας της (έντυπη και ηλεκτρονική μορφή) στην αρμόδια υπηρεσία του ΟΠΕΚΕΠΕ. Η Δ/νση Άμεσων Ενισχύσεων και Αγοράς του ΟΠΕ-ΚΕΠΕ, διαβιβάζει το συγκεντρωτικό μητρώο τελικών δικαιούχων της επικράτειας, στη Διεύθυνση Εφαρμογών Η/Υ (Δ30) της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών για διασταύρωση των στοιχείων τους, μέσω του Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος (ΟΠΣ) της Φορολογίας Εισοδήματος Φυσικών Προσώπων με βάση τα κριτήρια επιλεξιμότητας.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα του ελέγχου βάσει των στοιχείων που τηρούνται ηλεκτρονικά στο ΟΠΣ Φορολογίας Εισοδήματος Φυσικών Προσώπων καταρτίζεται ο προσωρινός πίνακας τελικών δικαιούχων, ο οποίος προωθείται από τον ΟΠΕΚΕΠΕ στις κατά τόπους αρμόδιες υπηρεσίες των Περιφερειακών Ενοτήτων, προκειμένου να γίνει ανάρτηση των συγκεντρωτικών στοιχείων ανά φορέα και να υποβληθούν τυχόν ενστάσεις.

«Εμείς δεν είχαμε καμία ανάμειξη στη διαμόρφωση της λίστας καθώς μας στάλθηκε μόνο για τη διανομή τροφίμων στους δικαιούχους. Γνωρίζαμε δικαιούχους από τους οποίους ζητήσαμε να μην παραλάβουν τα τρόφιμα και να διατεθούν σε άλλους που τα είχαν μεγαλύτερη ανάγκη», δήλωσε ο αντιδήμαρχος επισημαίνοντας πως στο μέλλον, οι αιτήσεις θα κατατίθενται στο Δήμο, ώστε να αξιολογούνται από επιτροπές του.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, υπάλληλοι του Δήμου Αλμυρού που διενήργησαν τη διανομή τροφίμων σε άπορους, δεν πίστευαν στα μάτια τους βλέποντας στις λίστες γνωστά άτομα στην πόλη του Αλμυρού για την οικονομική επιφάνειά τους.

Μάλιστα, κάποιοι για να μην σχολιαστούν αρνητικά, έστειλαν συγγενικά τους πρόσωπα ή γείτονες για να παραλάβουν για λογαριασμό τους τη σακούλα με τα δωρεάν τρόφιμα, αξίας περίπου δέκα ευρώ.

«Η κάθε σακούλα περιείχε 5-6 κιλά ρύζι, μακαρόνια, δύο μπουκάλια λάδι κι ένα κομμάτι γραβιέρα βάρους 350-400 γραμμαρίων», επισημαίνει ο κ. Σαρρής τονίζοντας ότι στη διάρκεια διανομής τροφίμων σε ελαιοπαραγωγική περιοχή του Δήμου, ζητήθηκε από δικαιούχους, να μην παραλάβουν το συσκευασμένο ελαιόλαδο, προκειμένου να δοθεί σε άλλα άτομα που δεν έχουν ούτε ελιά τσακιστή για το καθημερινό τραπέζι.

Εφ. Θεσσαλία