ΕΛΛΑΔΑ

ΣτΕ:Δικαιώνονται χιλιάδες εγκλωβισμένοι πολίτες με αναξιοποίητη ΜΣΔ

ΣτΕ:Δικαιώνονται χιλιάδες εγκλωβισμένοι πολίτες με αναξιοποίητη ΜΣΔ

Απόφαση του ΣτΕ αναγκάζει το Δημόσιο να ανοίξει το «πορτοφόλι» του για να αποζημιώσεις χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων που δεν κατόρθωσαν για πολλά χρόνια να αξιοποιήσουν τον τίτλο Μεταφοράς Συντελεστή Δόμησης (ΜΣΔ), τον οποίο είχαν στα χέρια τους ως αντάλλαγμα για το ότι δεν επιτρεπόταν να κτίσουν το διατηρητέο, το ρυμοτομούμενο ακίνητό τους κ.λπ.

Πλέον το κράτος υποχρεώνεται να αποζημιώσει χιλιάδες κατόχους τίτλων ΜΣΔ που έμειναν ανεκμετάλλευτοι τουλάχιστον για μία 15ετία εξαιτίας του ότι η πολιτεία θέσπιζε συνεχώς αντισυνταγματικούς νόμους, που κατέρρεαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας σαν χάρτινοι πύργοι.

Η Δικαιοσύνη έρχεται τώρα ουσιαστικά να «τιμωρήσει» την πολιτεία για την εμμονή της να συνεχίσει να εκδίδει αντισυνταγματικές διατάξεις για τη ΜΣΔ, αντί να συμμορφωθεί προς συγκεκριμένες υποδείξεις του ΣτΕ θεσπίζοντας ρυθμίσεις που να μην επιτρέπουν να ξεπερνιούνται η πολεοδομική αντοχή και τα όρια δόμησης κάθε περιοχής.

Ύστερα από 14ετή περιπετειώδη, ανεπιτυχή, πορεία στα διοικητικά δικαστήρια, το ΣτΕ ανατρέποντας αντίθετη απόφαση του Διοικητικού Εφετείου έκρινε ότι εσφαλμένα αρνήθηκε να επιδικάσει σε κάτοχο τίτλου ΜΣΔ αποζημίωση (διεκδικεί 660.000 ευρώ συν τους νόμιμους τόκους 15ετίας) για την αδυναμία του να χρησιμοποιήσει τον τίτλο ΜΣΔ και να εκμεταλλευθεί το ακίνητό του.

Σημείο «κλειδί» για την απόφαση του ΣτΕ αποτέλεσε η αναγνώριση της παρανομίας του τίτλου ΜΣΔ που εξέδωσε το κράτος γιατί βασίστηκε σε νομοθέτημα που κρίθηκε κατ' επανάληψη αντίθετο στο άρθρο 24 του Συντάγματος. Έτσι ανοίγει ο δρόμος για χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων και κατόχους τίτλων ΜΣΔ που παρέμεναν αδρανείς να διεκδικήσουν, μέσα από χείμαρρο αγωγών, τη δικαίωσή τους, υποχρεώνοντας το Δημόσιο να τους αποζημιώσει με τεράστια κονδύλια για τη μακρόχρονη απομείωση και αδρανοποίηση της περιουσίας τους.

Από την παράνομη αυτή συμπεριφορά του κράτους οφείλεται αποζημίωση, την οποία καλείται τώρα να προσδιορίσει το Δ. Εφετείο για έκταση 6,6 στρεμμάτων στην περιφέρεια της Δυτικής Αττικής, αφού παρέμεινε ανεκμετάλλευτη για πολλά χρόνια με «πάγωμα» της ΜΣΔ που δόθηκε ως τίτλος αντί για αποζημίωση λόγω απαλλοτρίωσης για δημιουργία πρασίνου.

Αντίστοιχη υπόθεση απασχολεί αυτές τις μέρες και την Ολομέλεια του Αρείου Πάγου, όπου η δικαστική εισήγηση και η εισαγγελική πρόταση ζητούν να επιβεβαιωθεί η αντισυνταγματικότητα της ΜΣΔ, να θεωρηθούν άκυροι οι σχετικοί τίτλοι και να υποχρεωθεί Δήμος της Αττικής να αποζημιώσει ιδιοκτήτες ακινήτου για απαλλοτρίωση επειδή μετατράπηκε σε χώρο πρασίνου, με ποσό 2 εκατ. ευρώ.