ΕΛΛΑΔΑ

Süddeutsche Zeitung για Σκουριές: «Χώρα στις φλόγες»

Süddeutsche Zeitung για Σκουριές: «Χώρα στις φλόγες»

Εκτενές ρεπορτάζ-αφιέρωμα για τα μεταλλεία χρυσού στις Σκουριές δημοσιεύεται στο ένθετο περιοδικό της Süddeutsche Zeitung του Μονάχου.

Κάτω από τον τίτλο «Χώρα στις φλόγες» οι δημοσιογράφοι Αλέξανδρος Στεφανίδης και Φέρρυ Μπατζόγλου σχολιάζουν: «Στη χερσόνησο της Χαλκιδικής, κείτεται απροσδιόριστος ορυκτός πλούτος. Η διαμάχη για τα κοιτάσματα οδηγεί τώρα σχεδόν σε έναν εμφύλιο πόλεμο». Το δημοσίευμα επισημαίνει ότι «η Ελλάδα θέλει να αναδειχθεί στο μεγαλύτερο παραγωγό χρυσού της Ευρώπης-από νάνος σε νούμερο ένα.

Στο κονσόρτιουμ Hellas Gold εμπλέκεται κατά 95% η καναδική Eldorado Gold Corporation και με ένα 5% ο εγχώριος κατασκευαστικός γίγαντας Ελλάκτωρ. Ο Ελλάκτωρ ανήκει στην ισχυρή δυναστεία του Μπόμπολα. Επικεφαλής της είναι ο ολιγάρχης Γεώργιος Μπόμπολας, στον οποίο καταλογίζεται επικερδής εγγύτητα με τις ελληνικές κυβερνήσεις της περασμένης δεκαετίας». Οι αρθρογράφοι σημειώνουν ότι μετά την κάμψη των εσόδων ως συνέπεια της κρίσης χρέους «ο χρυσός της Χαλκιδικής επιφυλάσσει στον Ελλάκτωρα και τη δυναστεία του Μπόμπολα (…) και πάλι κέρδη. Τεράστια κέρδη».

Οι δημοσιογράφοι καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι η οργή των κατοίκων που αντιδρούν στην εξόρυξη του χρυσού στη Χαλκιδική δεν έχει μόνο περιβαλλοντικό υπόβαθρο, αλλά αποτελεί εναντίωση στην εκμετάλλευση του ορυκτού πλούτου της περιοχής από μία μικρή ομάδα ισχυρών οικογενειών. Και κλείνουν με την εξής επισήμανση: «η διαμάχη για τις Σκουριές αποτελεί παράδειγμα για το ελληνικό σύστημα της κακής οικονομικής διαχείρισης, της αναρχίας και της ανικανότητας των πολιτικών παικτών να εμπεδώσουν την ειρήνη σε μία περιοχή που διαθέτει τα πάντα σε αφθονία».