ΕΛΛΑΔΑ

Η αποξένωση και το διαδίκτυο το πρώτο θέμα των εξετάσεων

Η αποξένωση και το διαδίκτυο το πρώτο θέμα των εξετάσεων

Ομαλά ξεκίνησε η διαδικασία των Πανελληνίων Εξετάσεων με τους μαθητές να διαγωνίζονται στο μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας

Στις αίθουσες μπήκαν σήμερα 100.000 μαθητές, ξεκινώντας τη δοκιμασία για μια θέση σε ΑΕΙ και ΤΕΙ.

Οι Πανελλήνιες εξετάσεις φέτος ξεκινούν με το μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας Γενικής Παιδείας ενώ η επόμενη μέρα των εξετάσεων είναι η Δευτέρα.

Όπως τελικά αποφάσισε και ανακοίνωσε η ΟΛΜΕ δεν θα γίνουν απεργίες εν μέσω των Πανελλαδικών ξετάσεων και άρα θα διεξαχθούν ομαλά δίνοντας τέλος στο άγχος χιλιάδων μαθητών.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το υπουργείο Παιδείας, οι καθηγητές ήταν από νωρίς στις θέσεις τους σε όλα τα εξεταστικά κέντρα. Σημειώνεται, μάλιστα, ότι υπάρχει διπλάσιος αριθμός επιτηρητών. Οι υποψήφιοι μπήκαν μέσα στις τάξεις στις 8 το πρωί και λίγη ώρα αργότερα άρχισαν οι εξετάσεις.

Υπενθυμίζεται ότι η εξέταση στο μάθημα της νεοελληνικής γλώσσας περιλαμβάνει, εκτός από το θέμα της έκθεσης, γραμματικές, συντακτικές και εννοιολογικές παρατηρήσεις.

Το μεσημέρι, αναμένεται να κάνει δηλώσεις σχετικά με την πορεία των εξετάσεων ο υπουργός Παιδείας Κ. Αρβανιτόπουλος

Ωστόσο οι Πανελλαδικές εξετάσεις αρχίζουν χωρίς να έχει ανακοινωθεί, ακόμη, ο αριθμός των εισακτέων στα Πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ. Αυτό συμβαίνει για πρώτη φορά και οφείλεται στο γεγονός ότι δεν έχει ολοκληρωθεί η επεξεργασία των Προεδρικών Διαταγμάτων που αναφέρονται στο σχέδιο Αθηνά, με την αναμόρφωση του Χάρτη της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, βάσει του οποίου οι υποψήφιοι θα κληθούν να δηλώσουν σχολές και τμήματα. Ωστόσο, οι εισακτέοι δεν φαίνεται να ξεπεράσουν φέτος τους 77.000, συμπεριλαμβανομένων και εκείνων των παλαιοτέρων ετών.

Οι εξετάσεις θα ολοκληρωθούν στις 31 Μαΐου για τους περισσότερους υποψήφιους. Εκείνοι που εξετάζονται σε ειδικά μαθήματα και ανήκουν σε διάφορες κατηγορίες θα συνεχίσουν να εξετάζονται και μέσα στον Ιούνιο.

TΟ ΘΕΜΑ ΠΟΥ "ΕΠΕΣΕ"

Το θέμα της έκθεσης που επέλεξε ομόφωνα η επιτροπή των εξεταστών, ήταν ιδιαίτερα προσπελάσιμο από τους υποψήφιους, σαφές, κατανοητό και μέσα στις δυνατότητες τους .Ηταν ένα απόσπασμα από το βιβλίο του καθηγητή Πανεπιστημίου Γ. Γραμματικάκη « Ενας αστρολάβος του ουρανού και της ζωής», που αναφέρεται στις έννοιες του περιβάλλοντος, της αποξένωσης και της διάχυσης της πληροφορίας, μέσα από το διαδίκτυο.

Διαβάστε επίσης:

Πανελλήνιες 2013: Δείτε όλο το πρόγραμμα των εξετάσεων

Ποιες θα είναι οι ποινές για όσους αντιγράψουν στις Πανελλαδικές

Πανελλήνιες 2013: Το NEWSBOMB στο πλευρό των μαθητών