ΕΛΛΑΔΑ

Αντισυνταγματικός ο κανονισμός για συνταξιοδοτικά υπαλλήλων της Βουλής

Αντισυνταγματικός ο κανονισμός για συνταξιοδοτικά υπαλλήλων της Βουλής

«Όχι» στην… προνομιακή μεταχείριση των υπαλλήλων του Κοινοβουλίου είπε η Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου κρίνοντας αντισυνταγματικό τον Κανονισμό της Βουλής ως προς το σκέλος εκείνο που ρυθμίζει τα συνταξιοδοτικά (ύψος συντάξεων, όρια εξόδου από την υπηρεσία, κ.λπ.) των υπαλλήλων της.

Σε διάσκεψη κεκλεισμένων των θυρών, η Ολομέλεια του Ανωτάτου Δημοσιονομικού Δικαστηρίου έκρινε ότι ο Κανονισμός της Βουλής δεν μπορεί να ρυθμίζει τέτοια θέματα και οι σχετικές διατάξεις του είναι αντισυνταγματικές (αντίθετες στο άρθρο 73 του Συντάγματος) και συνεπώς ανίσχυρες.

Σύμφωνα με τους συμβούλους του Ελεγκτικού Συνεδρίου για τον καθορισμό του συνταξιοδοτικού ζητήματος των υπαλλήλων της Βουλής απαιτείται νόμος και το σχετικό νομοσχέδιο που θα συνταχθεί πρέπει υποχρεωτικά, με βάση τις επιταγές του άρθρου 73 του Συντάγματος, να αποσταλεί στο Ελεγκτικό Συνέδριο προκειμένου να γνωμοδοτήσει επ΄ αυτού.

Το όλο θέμα οδηγήθηκε από το Β’ Τμήμα στην Ολομέλεια του Ανωτάτου Δημοσιονομικού Δικαστηρίου ύστερα από την αναίρεση υπέρ του νόμου που άσκησε ο Γενικός Επίτροπός Επικρατείας του Ελεγκτικού Συνεδρίου Διον. Λασκαράτος σε υπόθεση υπαλλήλου της Βουλής που ζητούσε συνταξιοδοτικές διαφορές.