ΕΛΛΑΔΑ

Λέσβος: 24χρονος τραυματίστηκε σοβαρά για να σώσει την αδερφή του

Λέσβος: 24χρονος τραυματίστηκε σοβαρά για να σώσει την αδερφή του

Απίστευτη περιπέτεια για δύο αδέρφια από τη Σομαλία.


Ο 24χρονος Αμπτάλ τραυματίσθηκε σοβαρά στα πόδια από την προπέλα του σκάφους του Λιμενικού κατά τη διάρκεια διάσωσής τους όταν η βάρκα στην οποία επέβαιναν βυθίστηκε. Ο ίδιος πάλευε να σώσει την 23χρονη αδελφή του η οποία δεν γνώριζε κολύμπι και κινδύνευε να πνιγεί.

Εδώ και δύο μήνες τα δύο αδέρφια φιλοξενούνται στις κατασκηνώσεις της Νεάπολης, μέχρι να αναρρώσει ο Αμπτάλ.

Η απίστευτη περιπέτεια των δύο Σομαλών συνέβη στις 2 Απριλίου. «Βρισκόμασταν μέσα σε μια μικρή πλαστική βάρκα, 42 άτομα, ξέραμε ότι ήταν πολύ επικίνδυνο όμως δεν είχαμε άλλη επιλογή. Όταν φθάσαμε κοντά στην ακτή και εμφανίστηκε το λιμενικό κάποιος τρύπησε τη βάρκα και καταλήξαμε όλοι μέσα στο νερό. Η αδελφή μου πάλευε να κρατηθεί στην επιφάνεια και εγώ έτρεξα αμέσως δίπλα της γιατί κινδύνευε να πνιγεί. Δεν ήξερε καθόλου κολύμπι και δεν μπορούσε ν’ ανεβεί στο σκάφος του λιμενικού που είχε έρθει κοντά μας για να μας βοηθήσει. Εγώ την κρατούσα και βγήκε από το νερό λίγο όμως πριν ανεβώ και εγώ στο σκάφος του λιμενικού έβαλαν μπροστά τη μηχανή και τότε η προπέλα με τραυμάτισε στα πόδια. Το ένα μου πόδι έσπασε και το άλλο έχει τραύματα» ανέφερε ο Αμπντάλ .

Σύμφωνα με το lesvosreport.gr τα δύο αδέρφια ανέλαβαν οι εθελοντές του δικτύου «Χωριό του όλοι μαζί» οι οποίοι τους φιλοξενούν στο κεντρικό κτίριο των κατασκηνώσεων της Νεάπολης ενώ πέρα από τη σίτιση και την φροντίδα τους έχουν αναλάβει και τα έξοδα των φυσιοθεραπειών στις οποίες υποβάλλεται ο νεαρός Σομαλός προκειμένου ν’ αναρρώσει και να σταθεί ξανά στα πόδια του.

Ο νεαρός ανασύρθηκε με τη βοήθεια των λιμενικών από τη θάλασσα και μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης όπου υποβλήθηκε σε επέμβαση. Η κατάσταση του παιδιού του απαιτεί φυσιοθεραπείες και ο ίδιος δεν μπορεί να φύγει απ’ το νησί αφού ακόμη δεν μπορεί να σταθεί στα πόδια του. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των γιατρών τον Αύγουστο ίσως είναι σε θέση να φύγει.

Ο ίδιος – όπως μας λέει – δεν γνωρίζει ποιος θα είναι ο προορισμός του μαζί με την αδελφή του. «Θα πάμε στην Αθήνα, από εκεί και πέρα δεν ξέρουμε πού θα καταλήξουμε». Οι γονείς τους ζουν στη Σομαλία και ο ίδιος αρνείται να βγει φωτογραφία γιατί όπως μας είπε δεν θέλει οι γονείς του να μάθουν για τον τραυματισμό του και ν’ ανησυχήσουν.

Η αδελφή του Λεϊλά βρίσκεται συνεχώς στο πλευρό της και περιμένει και εκείνη τη στιγμή που ο αδελφός της θ’ αναρρώσει και θα μπορέσουν να φύγουν. Και οι δυο δηλώνουν ευγνώμονες από τη βοήθεια και τη συμπαράσταση που έχουν από τους εθελοντές της κίνησης «Χωριό του όλοι μαζί».