ΕΛΛΑΔΑ

Θεσσαλονίκη: Θερμή υποδοχή στον Ρώσο Πατριάρχη

Θεσσαλονίκη: Θερμή υποδοχή στον Ρώσο Πατριάρχη

Θερμή υποδοχή επεφέλυξαν οι εκκλησιαστικές και πολιτικές αρχές της Θεσσαλονίκης στον Πατριάρχη Μόσχας και Πασών των Ρωσιών κ. Κύριλλο.


Τον κ. Κύριλλο υποδέχτηκε και προσφώνησε ο μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Άνθιμος, ενώ στη δοξολογία που τελέστηκε το απόγευμα στο μητροπολιτικό ναό του Γρηγορίου Παλαμά παρέστησαν ο υπουργός Μακεδονίας - Θράκης Θ. Καράογλου, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γ. Μπουτάρης, ο βουλευτής Κ. Γκιουλέκας και πλήθος κόσμου.

«Ο Θεός να συνδέει τις χώρες και τους λαούς μας και να ενισχύει την ενότητα των Ορθοδόξων Εκκλησιών» ευχήθηκε μετά το «Χριστός Ανέστη», ο Ρώσος Πατριάρχης.

Ο κ. Κύριλλος, αφού προσκύνησε το λείψανο του αγίου Γρηγορίου του Παλαμά, έκανε ιδιαίτερη αναφορά στους Θεσσαλονικείς αγίους Κύριλλο και Μεθόδιο, στον πολιούχο Άγιο Δημήτριο και στη Θεσσαλονίκη, που όπως είπε αποτελεί σημαντική πόλη, όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά και για όλο το σλαβικό κόσμο.

Επιπλέον, αναφέρθηκε στη μακραίωνη σχέση των δύο λαών που τους συνδέει η κοινή πίστη, χαρακτήρισε μεταξύ άλλων «γέφυρα» και το προσφυγικό στοιχείο του ποντιακού ελληνισμού, ενώ αναφέρθηκε στους σπουδαστές από χώρες υπαγόμενες στη ρωσική εκκλησία που σπουδάζουν στο ΑΠΘ και τους χιλιάδες προσκυνητές που έρχονται κάθε χρόνο στη χώρα μας.

«Εμείς ως εκκλησία καταβάλλουμε κάθε προσπάθεια για να αυξηθεί το ρεύμα των προσκυνητών» τόνισε ο κ. Κύριλλος και συνέχισε: «Όσο περισσότεροι Ρώσοι έρχονται στην Ελλάδα, στη Θεσσαλονίκη, τόσο ισχυροποιούνται και στερεώνονται οι δεσμοί μας, τόσο καλύτερα αισθανόμαστε αυτή την αμοιβαία σχέση και την αγάπη».

Την αγάπη του ελληνικού λαού προς το ρωσικό, την ορθόδοξη εκκλησία του και την εκκλησιαστική ηγεσία του μετέφερε ο μητροπολίτης Άνθιμος, αλλά και το θαυμασμό προς τη Ρωσία «για την σημερινή ειρηνική συμμετοχή της» στην αντιμετώπιση των προβλημάτων του σύγχρονου κόσμου. Εξήρε την προσωπικότητα του Πατριάρχη Μόσχας, ως παρουσία «με πολλά εχέγγυα για το μέλλον της Ορθοδοξίας στο σύγχρονο κόσμο» και πρόσθεσε ότι όλοι οι ορθόδοξοι «χαίρονται την ενότητα των ορθοδόξων εκκλησιών, με αυτονόητη την εκκλησιαστική κανονική τάξη».

Σημείωσε επίσης, ότι ιστορικά οφείλεται "ευγνωμοσύνη" και προς τον Οικουμενικό Θρόνο που «κράτησε άσβεστη τη φλόγα της πίστεως, επί αιώνες».

Σημειώνεται ότι την Τρίτη το πρωί, ο Πατριάρχης Μόσχας θα μεταβεί στο Άγιον Όρος, όπου θα παραμείνει ως την Παρασκευή και θα επισκεφθεί διάφορα μοναστήρια.