ΕΛΛΑΔΑ

Προς Βορρά μεταναστεύουν Έλληνες και Ισπανοί λόγω κρίσης

Προς Βορρά μεταναστεύουν Έλληνες και Ισπανοί λόγω κρίσης

Προς την Βόρεια Ευρώπη μεταναστεύουν όλο και περισσότεροι Έλληνες και Ισπανοί για να βρουν δουλειά και να ξεφύγουν από την κρίση και την ανεργία που μαστίζει τις δύο χώρες.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε ο ΟΟΣΑ, ο αριθμός των Ελλήνων που μεταναστεύουν στη Γερμανία αυξήθηκε κατά περισσότερο από 70% σε 34.000 άτομα από το 2011 μέχρι το 2012, ενώ κατά το ήμισυ αυξήθηκε η μετανάστευση των Ισπανών και Πορτογάλων.

Όπως δήλωσε ο γενικός γραμματέας του ΟΟΣΑ, Ανχελ Γκούρια, ο αριθμός των εξαιρετικά ειδικευμένων εργατών που μεταναστεύουν από τις οικονομίες που πλήττονται από την κρίση, έχει αυξηθεί, επιβαρύνοντας πιθανότατα την όποια οικονομική ανάκαμψη.

«Πρόκειται για μια αποστράγγιση μυαλών που έχει μακροπρόθεσμες επιπτώσεις», σημείωσε.

Η Ισπανία και η Ελλάδα έχουν τα υψηλότερα επίπεδα ανεργίας στην Ευρωπαϊκή Ένωσης, με περισσότερο από το 50% των νέων να είναι χωρίς δουλειά, μετά από χρόνια ύφεσης που προκλήθηκαν από την κρίση χρέους.

Πριν την κρίση, οι πολίτες στην ΕΕ επέλεγαν την ασφάλεια του τόπου τους αντί της μετανάστευσης σε άλλες χώρες, με τον ρυθμό της μετανάστευσης να μειώνεται κατά περίπου 40% από το 2007 μέχρι το 2010.

Όμως αυτή η τάση αρχίζει να αλλάζει, με τον αριθμό των ανθρώπων που μεταναστεύουν εντός στη ΕΕ να αυξάνεται κατά 15% το 2011, όπως έδειξαν τα στοιχεία του ΟΟΣΑ.